Saturday, Jul. 4, 2020

Meteolarm: Izdana upozorenja najvišeg stupnja za dijelove Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije

Autor:

|

04.02.2015

|

Kategorije:

Meteolarm:  Izdana upozorenja najvišeg stupnja za dijelove Hrvatske, Slovenije, Austrije i Italije

Sustav MeteoAlarm je izdao upozorenja najvišeg (crvenog) stupnja zbog nadolazeće zimske sredozemne ciklone koja će donijeti obilne snježne oborine dijelovima Hrvatske, većem dijelu Slovenije te dijelovima Austrije i Italije. Upozorenja u okviru sustava MeteoAlarm izdaju državni meteorološki zavodi.

Državni  hidrometeorološki zavod Hrvatske je za četvrtak 5.  veljače izdao upozorenje najvišeg stupnja za područje Gorskog kotara i Like te karlovačko područje. Očekuje se obilniji snijeg (u gorju i više od 50 cm novog snijega). Jak i vrlo jak sjeveroistočni vjetar (udari od 55 do 65 km/h)  stvarati će snježne zapuhe.

Državna meteorološka služba Republike Slovenije (ARSO) je za četvrtak i petak  izdala crveno upozorenje ja jugozapadni dio Slovenije zbog bure koja će puhati brzinom od  100 do 120 km/h, a očekuju se i orkanski udari do 140 km/h. ARSO naglašava da se očekuje najjača bura u zadnje tri godine, odnosno od veljače 2012. godine.

Za jugoistočni i sjeveroistočni dio Slovenije također je izdano za petak upozorenje najvišeg stupnja zbog obilnog snijega i snježnih zapuha. U istočnoj se polovici Slovenije od četvrtka do subote očekuje od 40 do 60 cm, lokalno i do 80 cm novog snijega. U zapadnim krajevima se očekuje od 20 do 50 cm novog snijega.  Moguće je i da količina novonapadalog snijega bude u nekim mjestima istočne i južne Slovenije  rekordna.  Rekordna količina snijega od 66 cm u Mariboru pala u siječnju 1941 godine. U Murksoj Soboti  rekord iznosi 57 cm iz siječnja 1986 godine, a u Novom Mestu 64 cm iz siječnja 1986 godine.

slika

Austrijska meteorološka služba je za Korušku i Štajersku izdala crveno upozorenje koje vrijedi do subote 7. veljače zbog očekivanog snijega od 30 do 70 cm.

U Italiji je crveno upozorenje za četvrtak 5. veljače  zbog snijega izdano za regije Piemonte i Emilia Romagna.

Satelitska snimka ciklone Neven koja jača nad zapadnim Sredozemljem (srijeda, 4.2.2015. – 16.45 sati)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned