Tuesday, Jul. 7, 2020

Meteorloški podaci i panoramska web kamera s kliške tvrđave – uživo!

Autor:

|

01.05.2015

|

Kategorije:

Meteorloški podaci i panoramska web kamera s kliške tvrđave – uživo!

Stanovnici šireg splitskog područja dobro znaju što moć kliške bure, kada u zimskim danima i noćima tjera led u kosti, i kada nerijetko snježne pahulje nosi sve do Solina. Ni blizu istražena kao velebitska bura, ali oduvijek je plijenila pozornost, ne samo stanovnika Klisa, već i znatno šire. Sve što znamo o kliškoj buri znamo isključivo na temelju iskustva ili zapisa iz prošlosti, no ovaj prirodni fenomen nikada se nije mjerio ni izučavao na znanstvenoj osnovi – barem ne do ovoga tjedna!

Naime, Klis u rad je ovih dana puštena moderna automatska meteorološka postaja i panoramska web kamera. Meteorološka postaja u realnom vremenu mjeri meteorološke parametre poput temperature, vlažnosti i tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, količine oborina. Osim na web stranici Grada Klisa, podaci su u realnom vremenu 24 sata na dan besplatno dostupni javnosti jer je ova postaja uključena u najveću mrežu automatskih meteoroloških postaja u ovom dijelu Europe – www.pljusak.com, a uključena je i u svjetske mreže Wunderground i Weatherlink.

Meteorološka postaja i kamera postavljeni su na klišku tvrđavu, odakle se pruža veličanstven pogled na Klis, Solin, Split, Čiovo, dio Kaštela… Tako će ova panoramska web kamera diljem svijeta slati predivne kadrove brojnim znatiželjnicima i ljubiteljima hrvatske kulturne baštine preko službene općinske stranice www.klis.hr  kao i putem mnogih drugih meteoroloških, turističkih i ostalih promotivnih portala. Kamera i meteo postaja zaštićene su posebnim sigurnosnim mjerama.

Meteorloške podatke s postaje direktno možete pratiti OVDJE, a na istom linku nalazi se i panoramska web kamera.

Inicijativa za ovaj projekt pokrenuta je od strane općinskog vijećnika Ivice Vetme koji je uz svekoliku podršku članova Crometeo udruge; Tina Juginovića, Zorana Dragića i Rade Popadića projekt prije nekoliko dana i završio.

– Ideja za ovim projektom javila se još prije nekoliko godina, a sada je konačno došlo do realizacije. Drago mi je da načelnik Općine Klis, gospodin Jakov Vetma, svesrdno podupire ovakve i slične hvale vrijedne projekte od kojih koristi neće imati samo građani Klisa, već i cijela zajednica. Osobito bih se zahvalio pročelniku Konzervatorskog odjela u Splitu Ministarstva kulture, gosp. Radoslavu Bužančiću, koji je kroz različite projekte pružio podršku u svekolikoj promociji kliške tvrđave i Klisa u cjelini.

Bez članova vrijedne udruge Crometeo ne bi bilo moguće tako bezo i efikasno realizirati ovaj projekt, a naglasit ću da su oni sate i sate svoga slobodnog vremena poklonili na realizaciju ovoga projekta dragovoljno i besplatno – rekao nam je Ivica Vetma.

k03

k04

kl00

kl01

kl02

kl05

kl06

kl07

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić