Sunday, Mar. 29, 2020

Mirno i većinom suho ranozimsko vrijeme

Autor:

|

02.12.2016

|

Kategorije:

Mirno i većinom suho ranozimsko vrijeme

Prvim danom prosinca počela je klimatološka zima. Prije izgleda vremena za nadolazeći vikend osvrnut ćemo se kratko na klimatološku jesen iz nas koja je bila nešto kišnija od prosjeka. Tako su sezonske prognoze koje su predviđale (vrlo) toplu i sušnu jesen doživjele neuspjeh! Iako su prognostički modeli prije nekoliko dana ukazivali na mogućnost oborina u dane vikenda, postalo je izvjesno da ih neće biti. Danju će biti ugodno, znatno toplije u odnosu na početak tjedna, a noći će biti prohladne.

JADRAN:

U petak će biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla, osobito sjevernog Jadrana i sjeverne Dalmacije. Više oblaka ujutro kada je uglavnom na otocima Dalmacije moguća pokoja kišna kap, a popodne će se postupno razvedriti. Veći dio dana puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak koji će samo ponegdje na moru Dalmacije biti pojačan. Navečer će zapuhati umjerena, ponegdje i jaka bura, a podno Velebita bit će olujna.  Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

U subotu promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na sjevernom Jadranu, osobito na otvorenom moru, može biti slabe i prolazne kiše. U Dalmaciji suho. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. U Dalmaciji bura i levant, a na moru će prolazno zapuhati umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 8°C u zaleđu Istre do 14°C ponegdje na jugu Dalmacije.

Nedjelja će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i suha. Mogućnost pljuskova postoji samo na otvorenom moru sjevernog Jadrana u prvom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu puhat će slaba do umjerena bura, podno Velebita i jaka. U Dalmaciji slaba do umjerena bura i levant. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 6 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 8°C u zaleđu Istre do 15°C ponegdje na jugu Dalmacije.

UNUTRAŠNJOST:

U petak djelomično sunčano uz moguću kratkotrajnu jutarnju maglu. Navečer i u subotnjoj noći sve oblačnije, ali većinom suho. Vjetar većinom slab, u Podravini do umjeren sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura između 6 i 11 Celzijevih stupnjeva.

U subotu opet malo hladnije vrijeme. Uz dosta oblaka bit će i sunčanih razdoblja. Temperatura zraka će malo pasti uz lagani vjetar sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura od -6 do -1, a dnevna oko 4 ili 5 Celzijevih stupnjeva.

I nedjelja nastavlja s laganim padom temperature. Bit će suho i djelomično sunčano, a puhat će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar pa će temperatura zraka biti još malo niža. Oborine se ne očekuju, a biometeorološke prilike će biti povoljnije pa će se i meteoropati osjećati bolje. Jutarnja temperatura od -8 do -2, a najviša dnevna od 1 do 5 Celzijevih stupnjeva.

Čini se da zimskih prodora neće biti niti u sljedećem tjednu, a većinom će se zadržati stabilno. Opširniju tjednu prognozu pročitajte u ponedjeljak na naše portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov