Thursday, Jul. 9, 2020

More dosegnulo 20 stupnjeva, u subotu u Slavoniji mogući obilniji pljuskovi

Autor:

|

21.05.2014

|

Kategorije:

More dosegnulo 20 stupnjeva, u subotu u Slavoniji mogući obilniji pljuskovi

U srijedu smo ušli u razdoblje od 60 dana u kojemu je sunce najjače tijekom godine. Sunčeve zraka prvi dan astronomskog ljeta padaju okomito na sjevernu obratnicu, a to je trenutak kada je i dan najduži na sjevernoj Hemisferi.

Predzadnji svibanjski tjedan sasvim je različit od svega što smo imali u dosadašnjem tijeku svibnja jer nas prati gotovo vedro vrijeme uz pravu kasnoproljetnu toplinu. Tako je bilo i tijekom srijede. Posvuda je u zemlji prevladavalo vedro uz slab dnevni vjetar. Dobra je to vijest osobito za poplavom pogođena područja, gdje vodostaji polako opadaju, ali su mnoga područja i dalje poplavljena.

Temperature zraka su više u odnosu na višegodišnji klimatološki prosjek za ovaj dio godine. Najviše dnevne temperature bile su do 22°C na otvorenom moru do vrlo toplih 28°C.

Toplina i izostanak značajnijeg vjetra doprinio je prvom izraženijem grijanju mora ovoga svibnja na Jadranu. Prvi put ove godine more je dosegnulo toplih 20°C! Konkretno, u 14 sati u Komiži je izmjereno 20 Celzijevih stupnjeva u moru. U 17 sati ista temperatura je dosegnuta i u Dubrovniku. Samo stupanj niža temperatura izmjerena je u Splitu, Crikvenici… Do kraja tjedna mora će se još malo ugrijati stoga sezona kupanja može početi!

Sunčano i ponegdje još malo toplije bit će i u četvrtak, a krajem petka na zapadu zemlje moguće su prve nestabilnosti. Bit će to uvod u nešto nestabilnije dane vikenda, osobito u unutrašnjosti zemlje gdje će lokalno biti pljuskova i grmljavine. Nažalost, ne isključuje se mogućnost i pokojeg obilnijeg pljuska, a najveća mogućnost za to je tijekom subote u Slavoniji.

Prognoza vremena za sljedeći tjedan je vrlo nepouzdana, postoje naznake da bi od utorka počela nova promjena vremena sa zapada.

Najviše dnevne temperature zraka 21.5.2014. (DHMZ)

Rano jutro u Zagorju. Foto: Tihomir Županić
slika

slika

slika

slika

slika

Splitsko predvečerje. Foto: Toni Trumbić
slika

Sunčan dan u Rasinji. Foto: Mirko Hanžeković
slika

slika

Pojava pasunca i makovi u polju kod Koprivnice. Foto: Marko Posavec
slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić