Monday, Aug. 2, 2021

Mraz na početku listopada

Autor:

|

01.10.2017

|

Kategorije:

Mraz na početku listopada

Zadnje dane rujna i početak listopada obilježava stabilno, pretežno sunčano vrijeme u svim krajevima. Za to je zaslužna prostrana anticiklona sa središtem nad sjeveroistokom Europe.  Uz jutarnju maglu koje ima ponegdje u unutrašnjosti, prijelaz iz rujna u listopad obilježavaju i niske jutarnje temperature odnosno mraz.
Po podacima DHMZ-a minimalna temperatura u Gospiću je iznosila -0.3°C. U Daruvaru i na Zavižanu  je izmjereno 0.5°C.  Po podacima s mreže automatskih postaja pljusak.com u Lekeniku je izmjerena temperatura od -0.7°C, u Krasnom -0.5°C, a u Oštarijama -0.1°C.  U ostalim mjestima u unutrašnjosti minimalne jutarnje temperature su imale vrijednosti od  1 do 4 ili 5°C. Na Jadranu su izmjerene minimalne temperature zraka  od 11 do 16°C.

Naravno, sve navedene temperature su izmjerena na standardna 2 metra visine. Temperature izmjerene na 5 cm od tla su bile niže. Neki podaci s DHMZ postaja (temperature na 5 cm visine iznad tla u 8 sati 1. listopada) su: -3 °C Gospić; -2 °C Daruvar, Parg-Čabar, Sisak;-1 °C Karlovac, Pazin, Slavonski Brod, Varaždin, Zagreb Maksimir, 0 Gorice-Nova Gradiška, Križevci, Ogulin, Zavižan…
Uz obilje sunca najviše dnevne temperature su prvog listopadskog dana u unutrašnjosti imale vrijednosti do 17 do 19°C, a na Jadranu je izmjereno do 20 do 24°C. U Dubrovniku i 24.4°C, a Hvaru 24.5°C.  Aktualne su još i temperature mora koje se kreću na većem dijelu Jadrana od 20 do 22°C.

Stabilno jesensko vrijeme ne traje dugo, a neće dugo ni potrajati. Već u utorak 3. listopada stiže prva listopadska fronta s kišom.

Minimalne temperature zraka 1.10.2017. – pljusak.com

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned