Thursday, Jul. 9, 2020

Mraz: Neželjeni travanjski gost

Autor:

|

26.04.2016

|

Kategorije:

Mraz: Neželjeni travanjski gost

Nakon prolaska ciklone i fronte u noći od ponedjeljka na utorak je došlo do razvedravanja. Uz prisustvo hladnog zraka u čitavoj unutrašnjosti, te u unutrašnjosti Istre i u dalmatinskoj Zagori temperature su se tijekom noći i jutra spustile ispod 0°C.  Mraza je bilo u mnogim krajevima, pa su mnogi naši članovi javljali o velikim štetama na poljoprivrednim kulturama i vegetaciji koja je ove godine rano krenula nakon pretoplog vremena u dosadašnjem dijelu proljeća.

Prema podacima DHMZ-a najniža temperatura je izmjerena u Gospiću, -3.8°C. Slijede Daruvar sa -3°C, i Krapina sa -2.7°C.  Gotovo posvuda u unutrašnjosti temperatura se jutros spustila ispod 0°C.  Od podataka sa mreže pljusak.com izdvajamo -3.7°C u Lekeniku, Nedelišće -3.6°C, -5.7°C u Lovincu, -4.5°C u Jelvici,.

Riječ je naravno o temperaturi mjerenoj na 2 metra visine, a pri tlu, na visini od 5 cm temperature su jutros bile znatno niže, nerijetko i ispod -5°C. Na toj je visini jutros najniža temperatura (podaci DHMZ-a) izmjerena u Gospiću, -9°C. Još neki podaci su:   -7°C Ogulin, Varaždin, Zavižan, -6°C Daruvar, Križevci, Sisak, Slavonski Brod, Zagreb Maksimir, -5°C Bjelovar, Gorice-Nova Gradiška, Karlovac, Knin, Krapina, Pazin, -4 °C Parg-Čabar, -2°C Gradište-Županja, Osijek-aerodrom, Rab, Zagreb Grič, 0°C  Rijeka, Zadar.

Minimalne temperature 26.4.2016. – www.pljusak.com

Štete od mraza – Remetinec kod Novog Marufa / foto:  Mihael Maltar

slika

slika

slika

Sunja – foto: Mario Sekulić

slika

slika

slika

slika

Jutrošnje štete na biljkama u Ravnim kotarima su već vidljive. Na drugoj fotografiji nije sumaglica nego dim jer su brojni poljoprivrednici protekle noći paljenjem vatre pokušavali zaštiti neke kulture, 26.4.2016.
Foto: Silvio Marcus Milanko

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned