Saturday, Jul. 11, 2020

Muć će tražiti proglašenje elementarne nepogode

Autor:

|

04.09.2014

|

Kategorije:

Muć će tražiti proglašenje elementarne nepogode

– Čitamo mi nevrijeme napravilo nered, udarilo na sve strane, na jednom mjestu stuklo trećinu uroda, na drugom više, a šta ćemo vam mi u mućkom kraju reći nama je krupa donijela najveću štetu. U najboljem slučaju je prepolovila urod, a neki vlasnici vinograda neće imati šta brati jer je krupa odnijela sve, pogleadjte nema zrna koje nije takla – tako o poljedicama nevremena koje je u ponedjeljak zahvatio Muć i okolicu govori Josip Šolić iz Sutine.

Pravi potop koji je stigao sa ciklonom Simeon donio je jaku kišu, izlili su se potoci, poplivali podrumi, konobe, a tuča veličine oraha doslovno je zasula oko 50 tisuća trsova Gornjeg Muća, Neorića i Sutine.

Na mukama su se našli vlasnici vinograda jer je i prije nevremena  godina bila loša,a tek sada nakon krupe i kiše od ovogodišnje berbe, neće biti gotovo ništa kažu Ilija Mijić, Jure Šolić, Jure Romić iz Sutine,  Marko Piplica – Boćko, Marko Bratić i Marko Asanović iz Neorića, Grgo Čičić, Zdenko i Vlado Krolo iz Muća. Zato sada zedno s ostalim vlasnicima vinograda očekuju pomoć Općine i Županije: -Molimo načelnika neka proglasi elementarnu nepogodu, imenuje Povjerenstvo neka dođu i vide naše vinograde i uvjere se na terenu,a ne kao lani kad su odštete isplaćene bez reda – govore vlasnici vinograda iz mućkog kraja.

I prvi čovjek Općine Filip Stupalo od ponedjeljka je na terenu jer treba dobro vidjeti prave razmjere nevremena:

-Štete su veće nego što smo očekivali, odmah ćemo od Splitsko dalmatinske županije zatražiti proglašenje elementarne nepogode, neka Povjersntvo izađe na teren i uvjeri se u štetu, ljudima treba pomoći – poručuje iz Muća Stupalo. (Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija)

KRUPA 1

LOZA 2

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić