Tuesday, Jun. 2, 2020

Na kraju proljetnog tjedna: U Slavoniji do 22°C

Autor:

|

30.03.2018

|

Kategorije:

Na kraju proljetnog tjedna: U Slavoniji do 22°C

Nakon što je  prve  dane kalendarskog proljeća obilježilo zimsko vrijeme,  posljednji dani ožujka ipak su donijeli više proljetnog vremenskog ugođaja.  A to znači da je uz dosta sunčanog vremena bilo i proljetnih nestabilnosti. Ipak, većih količina oborine u zadnjih tjedan dana ožujka nije bilo, a to je pogodovalo i smirivanju stanja vezanog uz poplave.  U većini krajeva su pale tek manje količine oborina, a ponegdje oborina u zadnjih sedam dana (od 23.3.) i nije bilo, kao npr. u Sisku, Šibeniku, Kninu, Splitu, Zavižanu.

Malo više kiše je na sjeveru Jadrana i u Gorskom kotaru donijela fronta koja se premještala  tijekom četvrtka.   Tako je po podacima DHMZ-a (podaci od petka 30.3. u 8 sati) u Crnom Lugu Risnjak izmjereno 44 mm oborine odnosno kiše. U Bakru, Delnicama i Kukuljanovo je palo 19 mm kiše, u Rijeci 14 mm, Bednji 13, Varaždinu  i Pargu 11, Koprivnici 9.. U većini krajeva je pala tek pokoja litra kiše.

Iz dana u dan se tijekom posljednjeg ožujskog tjedna visina snježnog pokrivača u gorskim krajevima smanjivala.  U Crnom Lugu i Delnicama je u srijedu 28. ožujka izmjereno još 7 odnosno 8 cm snijega, a dan kasnije više nije bilo snježnog pokrivača.

Tako su Delnice, nakon gotovo dva mjeseca zabilježile prvi dan bez snježnog pokrivača. Podsjetimo da je nakon prosinca i siječnja s malo ili nimalo snijega, „snježna opsada“ u Delnicama započela 3. veljače kada je izmjereno 62 cm snijega (sve napadalo u jednom danu).   Predzadnjeg dana veljače je izmjereno 182 cm, što je postao novi apsolutni rekord za visinu snježnog pokrivača u Delnicama

U četvrtak 29. ožujka snježni je pokrivač još izmjeren u Pargu (4 cm) i na Sljemenu (7 cm) te na Zavižanu (214 cm).  U petak 30. ožujka Parg je zabilježio još 1 cm snijega, a Puntijarka 6 cm.  Na Zavižanu je izmjereno 205 cm snijega.

Pretposljednji dan ožujka je donio izraženu južinu i zatopljenje ispred nove fronte i ciklone koja će obilježiti zadnji dan mjeseca uz često i obilniju kišu. Najviše dnevne temperature su u petak 30. ožujka u Slavoniji prelazile i 22°C. Po podacima DHMZ-a u Slavonskom Brodu je izmjereno 22.2°C, a u Gradištu 22.0°C.  U Osijeku je izmjereno 21.6°C (Klisa) te 21.1°C (Čepin).  U većini mjesta u unutrašnjosti je izmjereno od 15 do 20°C, a na Jadranu od 14°C (Rijeka) do 18.7°C (Makarska).

Naslovna slika: Motiv iz Makarske, 30.3.2018. – foto: Dragan Bekavac-ivandić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned