Wednesday, Jan. 20, 2021

Na ugroženim područjima još kiše, za vikend ipak stabilnije i malo toplije

Autor:

|

04.09.2014

|

Kategorije:

Na ugroženim područjima još kiše, za vikend ipak stabilnije i malo toplije

Kiša koja pada već danima najviše je problema s poplavama uzrokovala u središnjim i gorskim dijelovima Hrvatske. Mura, Drava, Plitvica, Bednja, Slunjčica, Rastoke…broj kritičnih vodotoka i mjesta jučer s dodatno povećao. Na tim ugroženim područjima kiše će biti još, osobito u četvrtak i petak kad na području Korduna i gorske Hrvatske može pasti još 20-30 mm kiše što će vjerojatno dodatno zakomplicirati situaciju. Za vikend će kiše biti sve manje, a opširniju prognozu do kraja tjedna pročitajte u nastavku.

KOPNO:

Promjenjivo vrijeme zadržat će se i tijekom četvrtka. Dosta oblaka, samo mjestimice uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će biti kiše ili lokalnih pljuskova s grmljavinom, a najviše oborina očekuje se uz granicu s BiH te u Banovini, na Kordunu, Gorskom kotaru i Lici. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 18, a najviša dnevna između 19 i 23 Celzijeva stupnja.

I u petak nastavak promjenjivog vremena. Situacija će biti vrlo slična onoj u četvrtak ili samo malo stabilnija. I dalje u većini mjesta puno oblaka, ali su vjerojatnija i kraća sunčana razdoblja. Kiše će biti manje, i količinski i trajanjem, ali je i dalje moguća, osobito u gorskim krajevima. Puhat će slab do umjeren istočni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna između 20 i 24 Celzijeva stupnja.

U subotu više suhog vremena, a bit će i više sunčanih razdoblja. Ipak, još mjestimice može pasti malo kiše ili lokalnih pljuskova. Vjetar većinom slab sjeveroistočni, u istočnoj Slavoniji i Podravini mjestimice umjeren istočni. Bit će stupanj-dva toplije uz najvišu dnevnu temperaturu od 21 do 25°C.

U nedjelju bi trebalo biti djelomično sunčano i ugodno toplo. Vjerojatno će dan proći bez kiše ili možda samo ponegdje neki kraći popodnevni pljusak. Temperatura bi mogla porasti i na 25 Celzijevih stupnjeva. U trenutku izrade ove prognoze ponedjeljak se čini ljepši dan koji bi mogao proći sasvim suho…

JADRAN:

Četvrtak će biti vrlo promjenjiv. Izmjenjivat će se oblačna i sunčana razdoblja, a povremeno će biti lokalnih pljuskova s grmljavinom. Grmljavinski pljuskovi bit će najčešći u drugom dijelu dana, osobito na velebitskom primorju i dijelovima Dalmacije, kada će ponegdje pasti i preko 20 litara oborine po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do pojačana bura, podno Velebita jaka do olujna. U Dalmaciji noću slaba do umjerena bura, danju slab jugozapadnjak, na moru južne Dalmacije i slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

U petak nastavak promjenjivog vremena. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a mjestimice će biti kiše, pljuskova i grmljavine, više u Dalmaciji, a najviše suha vremena bit će u Istri. U Dalmatinskoj zagori mjestimice će pasti preko 30 mm oborine. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena bura, podno Velebita jaka, još ujutro i olujna. U Dalmaciji noću slaba bura, danju slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, na moru srednje i južna Dalmacije popodne ponegdje prolazno pojačan sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom. Suho će prevladavati u prvom dijelu dana i ponovno navečer, na u popodnevnim satima u mnogim će krajevima biti lokalno jačeg razvoja naoblake, mjestimice uz kišu, pljusko i grmljavinu. Pljuskovi će najobilniji biti u Zagori. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita ujutro i jaka. Danju u većini predjela slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 18 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 24 do 29°C.

U nedjelju će biti djelomično sunčano uz promjenjivu naoblaku. Iako će se u većini predjela cijeloga dana zadržati suho, uglavnom su u zaobalju srednje i južne Dalmacije mogući pljuskovi s grmljavinom. Noću će puhati većinom slaba bura, danju slab vjetar zapadnih smjerova. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na prethodne dane.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov