Tuesday, Jul. 14, 2020

Nakon ciklone Gracija: I četvrtak nestabilan

Autor:

|

26.06.2014

|

Kategorije:

Nakon ciklone Gracija: I četvrtak nestabilan

Nakon burne meteorološke srijede, posljednji lipanjski četvrtak je donio smirivanje  meteoroloških prilika. U većem dijelu zemlje je uz promjenjivu naoblaku prevladavalo suho. Ipak nije posvuda bilo stabilno.

U poslijepodnevnim satima  sjevernije od Pule, na području Vodnjana se oko 16 sati razvio jači grmljavinski oblak. U kratko vrijeme je pala veća količina kiše. Na meteorološkoj postaji Vodnjan je razdoblju od 16 do 17.30 sati palo čak 40 litara kiše. Istovremeno je na obližnjoj postaji Bale pala tek litra kiše, a u Puli je kiša izostala. Tijekom dana je grmljavine i pljuskova bilo i u šibenskom zaleđu. Na postaji Golubič kod Knina je palo 14 litara kiše.

U kasnim večernjim satima je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo i Split i okolicu.

Od meteoroloških zanimljivosti istaknimo i jutarnju maglu u Zagrebu. Prema podacima DHMZ-a  u Zagrebu se, na postaji Maksimir u prosječnom lipnju javlja tek 1 dan s maglom, a isto je i u travnju, svibnju i kolovozu. Jedini mjesec u kojemu se  prosječno ne javlja niti jedan dan s maglom je srpanj. U centru grada, na meteorološkoj postaji Zagreb Grič u svibnju, lipnju i srpnju (u prosječnoj godini) nema dana s maglom.

Uz više sunčanog vremena nego u srijedu, najviše dnevne temperature su porasle. U unutrašnjosti su se kretale od 23 do 25°C, a na Jadranu od 26 do 27°C.

U dane vikenda očekuje se daljnja stabilizacija vremena, a vjerojatnost za pokoji pljusak će biti mala. Ipak,  lipanj ćemo ispratiti uz novu izraženiju promjenu vremena. U noći od nedjelje na ponedjeljak i tijekom ponedjeljka slijedi novo jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će se sa zapada zemlje širiti prema istoku i jugu.

Jutarnja magla u Zagrebu – foto. Gordana Barać

slika

Magla u Zagrebu – foto: Branimir Bujas

slika

slika

Zadar – foto: Robi/Crometeo forum

slika

slika

Radarski prikaz oborina od 15.20 do 16:50 . (ARSOslika)

Nevera sjeverno od Pule – Foto: Entoni Novosel

 

Apokaliptični oblak danas iznad Pule. 26.6.2014. Foto: Elvis Malagić

 

Pula – foto: thunder/Crometeo forum

 slika

slika

slika

Kraj dana u Zagrebu – foto: Gordana Barać

slika

Munje iznad Čiova – foto: Mijo/Crometeo forum

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned