Saturday, Jun. 6, 2020

Nakon ekstremnih vrućina stiže hladna fronta

Autor:

|

06.08.2017

|

Kategorije:

Nakon ekstremnih vrućina stiže hladna fronta

Val  ekstremnih vrućina  tijekom nedjelje poslijepodne i u noći na ponedjeljak prekinuti će izražena hladna fronta koja se približava sa sjeverozapada.  Dolazak hladnog  i nestabilnog zraka nad jako zagrijane kopnene i morske površine  dovesti će lokalno do jakih oluja. Stoga su za područje cijele Hrvatske, ali i susjedne krajeve, za  nedjelju izdana brojna upozorenja nadležnih službi vezana uz opasne meteorološke prilike. U trenutku dok ovo pišemo, sjever Italije su već zahvatila olujna nevremena praćena tučom.

 

DHMZ je u okviru sustava Meteoalarm izdao upozorenja i zbog nastavka toplinskog vala, te grmljavinskog nevremena  i vjetra.

Za područje Jadrana i Slavonije i u nedjelju vrijedi upozorenje najvišeg stupnja (tzv. „crveno“ upozorenje) zbog iznimno visokih temperatura.

„Narančasto“ upozorenje zbog grmljavinskog nevremena (izraženiji lokalni pljuskovi s grmljavinom i bujične poplave)  izdano je za područje Sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like,  središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije.

Narančasto upozorenje zbog vjetra izdano je za sjeverni Jadran i sjevernu Dalmaciju  (jaki i olujni udari bure, > 75 km/h) , središnju Hrvatsku i i Slavoniju (jaki i olujni vjetar, > 65 km/h).

Europski centar za prognoziranje oluja (ESTOFEX) je za nedjelju izdao upozorenje drugog stupnja za dio Europe  koje   se proteže od sjevera Italije do Ukrajine. Upozorenje se odnosi zbog moguće velike količine kiše,  jake tuče,  jakog i olujnog vjetra, a lokalno su moguća i tornada.  Upozorenje ESTOFEX-a vrijedi do ponedjeljka, 7. kolovoza ujutro.  ESTOFEX, inače vrlo rijetko izdaje upozorenje trećeg (najvišeg) stupnja.

Prognozirani udari vjetra u 24 h (ponoć) – 6./7.8.2017. – crometeo wrf –maps.meteoaadriatic

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned