Saturday, Jul. 4, 2020

Nakon još jedne srpanjske fronte

Autor:

|

24.07.2018

|

Kategorije:

Nakon još jedne srpanjske fronte

Niti početak treće dekade srpnja nije našim krajevima donio trajniju stabilizaciju vremena. Još jedna fronta s nestabilnim zrakom se  tijekom nedjelje 22. i ponedjeljka 23. srpnja premještala preko naših krajeva. Kako je to čest slučaj s ljetnim frontama, oborine su bile vrlo nejednoliko raspoređene.

Prve oluje vezane uz tu promjenu su zahvatile istarsko područje u noći od subote na nedjelju 22. srpnja. Od većih količina kiše izdvajamo Pulu s 18 mm i Poreč s 16 litara. Na području Pule je bilo i kratkotrajne tuče.

Izrazito nestabilna je bila i pretposljednja srpanjska nedjelja uz barem malo kiše u većini predjela zemlje.  Bilo je i izraženijih oborinskih epizoda.

U rano poslijepodne je područje Crikvenice zahvatilo jako  grmljavinsko nevrijeme. U nepunih sat vremena je palo čak 39 litara kiše na kvadratni metar pa su ulicama potekle bujice vode.

Obilnijih pljuskova te nedjelje je bilo i na području istočne Slavonije.  Obilna kiša je u nedjelju navečer poplavila ulice Vinkovca. U Vinkovcima je palo 57 litara kiše na kvadratni metar. To bi otprilike odgovaralo prosječnoj mjesečnoj količini za srpanj za područje istočne Slavonije. Za Vinkovce nemamo taj podatak, ali npr. u Osijeku u srpnju prosječno padne 60.7 litara kiše na kvadratni metar.

U Vukovaru je te nedjelje palo 38 litra kiše, u Gradištu 28.5,  a u Osijeku 18 litara kiše.

Obilnije kiše je bilo i na širem ogulinskom području (Ogulin 38.9 mm, Slunj 31, Plitvička jezera 27  mm) te na dijelu južnog Jadrana (Dubrovnik aerodrom 25 mm, Dubrovnik 14.9 mm).  Tih 14.9 mm kiše je bila prva obilnija kiša u Dubrovniku u zadnjih mjesec dana i prva srpanjska kiša nakon 1.4 litre koje su pale prvog dana mjeseca.

Nestabilan je bio  i ponedjeljak 23. srpnja, osobito na području Dalmacije.  Veće količine kiše koje su pale tijekom ponedjeljka su bile: Ploče 26.4 mm, Split aerodrom 19.8,  Komiža 19.2, NP Mljet 18.4, Kopački rit  18,  Božava 15, plitvička jezera 13 mm.. Danju je zapuhala umjerena do jaka bura koja ipak nije stvarala veće probleme u prometu.

Tijekom utorka se atmosfera nad našim krajevima stabilizirala. Ipak čini se da će posljednji srpanjski vikend opet biti nestabilniji, osobito u kopnenim krajevima.

 

I opet nakon cijelo noćnog čekanja pred zoru se linija oluja približila otoku ali samo do nekih 30 km od obale ali je ipak pozirala u najboljem izdanju …
23.7.2018. Lošinj
Foto: Sandro Puncet Photos

23.7.2018. . Slikano iz Draga prema Kornatima
Foto: Šime Barešić / Otrow Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned