Saturday, Jul. 4, 2020

Nakon ljetne fronte stabilniji utorak

Autor:

|

12.01.2016

|

Kategorije:

Nakon ljetne fronte stabilniji utorak

Uz probleme na Jadranu prolazak hladne fronte je u noći s ponedjeljka na utorak i tijekom utorka ujutro donio burne meteorološke prilike i u unutrašnjosti.  Prolasku fronte prethodio je iznimno topao ponedjeljak.  U gotovo svim krajevima zemlje najviše dnevne temperature su prešle, za  početak druge dekade siječnja vrlo visokih 15°C.  Osobito je toplo bilo u unutrašnjosti gdje su u gotovo svim krajevima najviše dnevne temperature  dosegnule 16 ili 17°C. Te su vrijednosti bile i za   13°C više  od prosjeka. Tako je u Zagrebu najviša dnevna temperatura dosegnula  17.2°C, dok je prosječna maksimalna za ovaj dio godine 4°C.   Ipak, apsolutni temperaturni rekord za siječanj nije bio ugrožen. On za Zagreb (maksimir) iznosi 19.4°C (7.1.2001 godine).   Toplo je bilo i na Jadranu s najvišim dnevnim temperaturama koje su bile od 4 do 6°C više od prosjeka za doba godine.   Najtoplije je bilo u Šibeniku (17.9°C) i Hvaru 18.2°C.

Danju je puhao jak i olujni  jugozapadni vjetar koji je u sjevernim krajevima unutrašnjosti počinio i manje štete.  U Vinici je srušena skela na općinskoj zgradi. U Ivancu i Lepoglavi jak vjetar je oštetio krovove kuća, a  u Varaždinskoj županiji je bilo i srušenih stabala.

U gorskim krajevima oborina bilo već od jutra, a u nizinama unutrašnjosti one su se intenzivirale prolaskom fronte u kasnim večernjim i noćnim satima. Kao u najboljim ljetnim danima prolazak fronte bio je praćen i grmljavinom, mjestimice i tučom, okretanjem vjetra na sjeverne smjerove.

Nova obilnija kiša je tijekom ponedjeljka i u noći na utorak  pala u Gorskom kotaru. U Crnom Lugu je palo novih 128 litara kiše (u 24 sata do utorka u 7 sati ujutro. Time se  količina kiše koja je pala u zadnja 4 dana (petak 15.1. 7 sati do utorka 18.1. 7 sati) povećala  na 372 litre na kvadratni metar. U Delnicama je tijekom ponedjeljka palo novih 70 litara kiše.  Ukupno u zadnja 4 dana 191 litra. U istom razdoblju je na postaji Parg Čabar izmjereno 97 litara kiše na kvadratni metar.

Od većih količina kiše tijekom ponedjeljka izdvajamo  i Bednju sa 33 litre, Puntijarku sa 30, Varaždin sa 28, Križevce i Gospić sa 24 litre.

Južina i kiša su otopile gotovo sav snježni pokrivač. Ujutro su motritelji DHMZ-a samo sa tri postaje javili visine snijega.  U Sisku i na aerodromu Zagreb je izmjereno 2 cm, a na Zavižanu je preostalo još 8 cm snijega.

Od jutra se u zapadnim krajevima i na sjevernom Jadranu  brzo razvedrilo, a kiše je još bilo na istoku Slavonije. Najoblačnije se zadržalo na jugu  Jadrana gdje je tijekom dana bilo i pljuskova s grmljavinom, a na području Konavala i tuče.

Utorak je u unutrašnjosti donio nekoliko stupnjeva  niže najviše dnevne temperature od onih u ponedjeljak. U nizinama unutrašnjosti je izmjereno od 12 do1 5°C, što je i dalje znatno iznad prosjeka za  središnji dekadu siječnja.  Na Jadranu su izmjerene temperature od 15 do 17°C.

Ekstremne količine oborine pale su i na sjeverozapadu Slovenije.  Tako je na Vogelu u tri dana palo čak 422 litara oborine, glavnina u obliku kiše. U 24 sata (do utorka u 7 sati ujutro) palo je čak 236 litara oborine.   Visina snježnog pokrivača je ujutro iznosila  skromnih 20 cm (samo 10 cm novog snijega tijekom noći).

Znatno je bolje „prošla“ Kredarica odnosno Triglav.  U ponedjeljak navečer je izmjereno 105 cm snijega. To je bilo prvi put u aktualnoj jesensko/zimskoj sezoni da je izmjereno više od 1 metra snijega.  U 7 sati ujutro, 12.1.2016.  je izmjereno 130 cm snijega, što je čak 85 cm više nego 24 sata ranije.  Riječ je o drugom najvećem jednodnevnom povećanju visine snijega u povijesti meteoroloških mjerenja na Kredarica (od 1961.n godine). Rekord rži novih 90 cm snijega od 20.2.2996. godine.  Na trećem mjestu je 20.03.1961. sa porastom od 84cm.

09:45 h: Gradište, dolazak spektakularnog roll clouda,
oblak horizontalnih dimenzija koji podsjeca na valjak, nastaje kao posljedica uzdizanja toplog zraka po fronti silazeceg. Roll cloud nije povezan s olujnim oblakom (shelf cloud)

Proljetni zalazak sunca u sred zime…
12.01.2016. Starigrad Paklenica
Foto: Marko Katić’s Photo World

smiraj dana u Zagrebu
12.1.2016.
Foto: Bruno Fantulin

Foto: Ivan Baboselac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned