Friday, Jul. 3, 2020

Nakon ljetnog vikenda – ciklona Robert (FOTO)

Autor:

|

29.05.2016

|

Kategorije:

Nakon ljetnog vikenda – ciklona Robert (FOTO)

Posljednji svibanjski vikend donio je u našim krajevima pravi ljetni ugođaj. Nakon što su u petak tek ponegdje u unutrašnjosti najviše temperature zraka prešle vrućih 30°C,  subota je, uz obilje sunčanog vremena,  bila vrući dan u mnogim mjestima unutrašnjosti. Po podacima DHMZ-a najtoplija je bila Bilogora s 31.5°C.

I u nedjelju su u mnogim krajevima unutrašnjosti dosegnute najviše dnevne temperature od 30°C.  Tako je i u Zagrebu (Maksimir) sa najvišom dnevnom temperaturom od 30.0°C zabilježen prvi ovogodišnji vrući dan. Time je ispunjen svibanjski prosjek od jednog takvog dana u mjesecu.  Po podacima DHMZ-a  danas je najtopliji bio Daruvar s 31.5°C.

Umjeren i jak jugozapadni vjetar i sve više oblaka na sjeveru Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti su već od jutra najavili  utjecaj nove ciklone koju smo nazvali Robert. Ciklona će se u zadnja dva dana svibnja i početkom lipnja zadržavati nad srednjom i zapadnom Europom, a nad našim će krajevima i dalje kružiti vlažan nestabilan zrak. Tako će prijelaz iz klimatološkog proljeća u ljeto biti obilježen vrlo promjenjivim i nestabilnim  vremenom.

Na sjeveru Jadrana i u zapadnim krajevima unutrašnjosti je malo kiše i pljuskova bilo već u ranim poslijepodnevnim satima. U večernjim satima se izraženiji grmljavinski sustav razvio na otvorenom moru sjevernog  Jadrana, a zatim se brzo preko Istre i Kvarnera premještao prema zapadnim krajevima unutrašnjosti. Lokalno je bilo jačih pljuskova, na jugu  Istre i tuče.  Tuče je bilo i na području između Đurđevca i Bjelovara, u Hampovici.

Po podacima sa mreže pljusak.com u Crikvenici je pala  41 litra kiše, glavnina u večernjem pljusku koji traje i dok ovo pišemo. Na postaji Grižane je palo 26 litara, u Dramlju 23 mm. Desetak postaja na Kvraneru i Istri dana sbilježi od 10 do 19 litara kiše.  U unutrašnjosti je palo do 11 litara kiše (Zagreb).

Jugo u Stobreču. Video: Marina Blažević

Izraženi shelf cloud praćen grmljavinom, jakom kišom i tučom u Istri. Pogled je s ceste Bale – Rovinj. Foto: Entoni Novosel

Olujni oblaci iznad Rovinjskog Sela, 29.5.2016. 
Foto: Francesca Delbianco

Shelf cloud pred Pulom, 29.5.2016.
Foto: Alex Vučerić

Pljusak iznad Zagreba, 29.5.2016.
Foto: Ivan Petanjek

Nevera nad Rijekom, 29.5.2016.
Foto: Dražen Suvić Photography

Munje iznad Pule, 29.5.2016.
Foto: Elvis Emre Malagic Photography

Zagreb – foto: Zslika

slikavonimir Katančić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned