Thursday, Jul. 9, 2020

Nakon mirne ciklone Vera slijede stabilniji jesenski dani

Autor:

|

26.09.2014

|

Kategorije:

Nakon mirne ciklone Vera slijede stabilniji jesenski dani

Nakon serije ciklona koje su proteklih mjeseci u mnogim krajevima Hrvatske (ali i u susjednim zemljama) često donosile ekstremne količine kiše i mnogobrojne probleme s poplavama, dobrodošla je jedna „pitoma“ odnosno mirnija  ciklona. Tijekom četvrtka se preko Italije i Jadrana premještala ciklona Vera, a sa sjeverozapada je stigao i oslabljeni frontalni poremećaj.

U mnogim je krajevima tijekom četvrtka palo bar malo kiše, ali  su gotovo svi podaci o kiši jednoznamenkasti, i uglavnom se radi o manje od 5 mm kiše.  Po podacima DHMZ-a  tijekom četvrtka (do 8 sati u petak ujutro) samo na dvije DHMZ postaje je pala dvoznamenkasta količina kiše: Božava 14 mm i Senj 11 mm.  Malo grmljavine je tijekom četvrtka bilo ponegdje na Jadranu. Zabilježimo i dvije pijavice, ali bez izlaska na kopno i počinjene štete. Jedna se formirala u četvrtak oko 15 sati između  Trogira i Drvenika, a druga u prijepodnevnim satima sjeverozapadno od Malog Lošinja.

Petak je u unutrašnjosti donio niske, uglavnom jednoznamenkaste temperature zraka.  U Gorskom kotaru i Lici minimalne noćne i jutarnje temperature su se približile nuli. Po podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com najhladnije je bilo podno Bjelolasice, na postaji Zrnići gdje se temperatura spustila na 1.1°C,  te u Krasnom sa 1.2°C.  Naravno riječ je o temperaturama mjerenih u meteorološkim kućicama na 2 metra visine, tako da je pri tlu bilo i mraza.   U nizinama unutrašnjosti minimalne su se temperature kretale od 6 d0 10°C, a na moru od 11°C na sjeveru (Rijeka) do 18.8°C u Dubrovniku. Najviše dnevne temperature su se na kopnu kretale od 15 do 19°C, a na moru od 22 do 24°C.

Petak je na Jadranu donio pretežno sunčano vrijeme. Samo je na sjevernom Jadranu poslijepodne bilo umjerene naoblake. U unutrašnjosti je bilo više oblaka, a tek mjestimice ja palo  vrlo malo kiše, koje ponegdje ima i u kasnim večernjim satima, zbog premještanja još jedne slabe fronte sa zapada.

Međutim, kao što smo rekli dani do kraja rujna, te na početku listopada donose sve više sunčanog vremena uz porast temperatura i na kopnu i na moru.A temperature mora u Dalmaciji danas su imale vrijednosti od 21 do 23°C, a na sjeveru Jadrana od 19 do 21°C.

Naslovna fotografija: Jutro u Zadru – foto: Vesna Holjevac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned