Friday, Jan. 22, 2021

Nakon obilne kiše na riječkom području tek kraći predah prije zimske ciklone

Autor:

|

16.03.2018

|

Kategorije:

Nakon obilne  kiše  na riječkom području tek kraći predah prije zimske ciklone

Središnji tjedan ožujka je obilježilo promjenjivo proljetno vrijeme. Uz sunčana razdoblja česti su bili i lokalni pljuskovi, a u kopnenim krajevima je proteklih dana bilo i prvih proljetnih grmljavina. Mjestimice je, i na kopnu i na obali bilo i tuče.   U noći na petak 16. ožujka i tijekom prvog dijela petka preko naših se krajeva premještao  još jedan  frontalni poremećaj koji je na širem riječkom području i  u Gorskom kotaru donio vrlo obilnu kišu.

Tako je po podacima s mreže automatskih postaja pljusak. com na meteorološkoj postaji Rijeka Pehlin danas palo 105.9 mm kiše, a gotovo sva ta količina (oko 100 litara) je pala  već u prvih šest sati petka. Na postaji Rijeka Drenova je palo 76.8 mm kiše, a na Platku 91 litra kiše.

I po podacima DHMZ-a (količina oborine do 7 sati ujutro, 16. ožujka) najviše je kiše palo na širem riječkom području.  U Rijeci (Kozala) je palo čak 68.1 litara kiše. Za usporedbu mjesečni prosjek za ožujak u Rijeci iznosi 109.4 litre kiše. Ta je količina pala u proteklih 7 dana, točnije od 9. do 16.3. u Rijeci je palo 110.9 litara kiše, a od početka ožujka već 171.6 mm kiše.

U Kukuljanovu je palo 64 mm, Crnom Lugu Risnjak 51 mm, Bakru 47, Pazinu 31.3, aerodromu Pula 25.6 … U ostalim krajevima je bilo manje kiše, najviše na jugu Jadrana (aerodrom Dubrovnik 22.6 mm, Prevlaka 20.4 mm)…

Kiša i visoke temperature zraka iz dana u dan sve više tope snježni pokrivač. Ipak, u višem gorju te u Gorskom kotaru će barem malo snijega dočekati „novi“ snijeg u subotu. Tako je u petak  16. ožujka u 7 sati ujutro najviše snijega, 203 cm izmjereno na Zavižanu. Drugdje se još mjeri do dvadeset centimetara snijega koliko je jutros izmjereno u Crnom Lugu Risnjak. U proteklih sedam dana je u Crnom Lugu Risnjak palo čak 207 mm kiše.   Prvog dana ožujka u Crnom Lugu je bilo 130 cm snijega, a 9. ožujka 85 cm. Tako se u zadnjih tjedan dana otopilo 65 cm snijega.

U Delnicama je jutros izmjereno 19 cm snijega, na Sljemenu (Puntijarka) 16 cm, u Pargu 13 cm, na Plitvičkim jezerima 8 cm te u Ogulinu 7 cm.

DHMZ je u petak 16. ožujka obavio novo priopćenje vezano uz visoke vodostaje rijeka. U priopćenju se navodi podatak da je u  većem dijelu Hrvatske (većina postaja gdje se mjeri snijeg) snijeg potpuno otopljen već u razdoblju od 6. do 10. 3. 2018., dok je u posljednjih deset dana otopljeno 149 cm snijega u Delnicama, 105 cm na području Risnjaka, 101 cm na području Plitvica te 91 cm u Ogulinu.

U drugom dijelu petka vrijeme se kratkotrajno stabiliziralo, prije intenziviranja nove ciklone. Nad srednjim Sredozemljem i Jadranom slijedećih će se dana zadržavati ciklona, a sa sjevera kontinenta će pritjecati osjetno hladniji zrak. Tako će zadnji dani kalendarske zime, u većem dijelu zemlje donijeti zimski ugođaj uz niske temperature, a osobito u gorskim krajevima i novi snježni pokrivač.

Naslovna slika: prognozirana sinoptička situacija na prijelazu iz nedjelej 18. na ponedjeljak 19. ožujka 2018. (Crometeo/WRF)

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned