Friday, Jul. 10, 2020

Nakon proglašenja elementarne nepogode zbog suše pala obilna kiša (Virovitica, Vukovar)

Autor:

|

20.08.2015

|

Kategorije:

Nakon proglašenja elementarne nepogode zbog suše pala obilna kiša (Virovitica, Vukovar)

I dok su proteklih dana vijesti o obilnoj kiši  duž Jadrana i u sjeverozapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti bile česte, u zadnja 24 sata (do četvrtka u 8 sati ujutro) obilna je kiša, uz navedena područja  pala i u mnogim  mjestima Slavonije.  Time je barem malo ublažena dugotrajna suša koja vlada na istoku Hrvatske.

Prema podacima DHMZ-a najviše kiše je palo u Rovinju, 81 litra.  Slijedi Sisak sa 79.3 litre kiše, što je tek malo manje od mjesečnog prosjeka za kolovoz koji iznosi 82.9 litara.  Količine kiše veće od 30 mm  do jutra su bile: Vukovar 69, Virovitica 62, Rijeka aerodrom 68.7, Sljeme 53.9, Ogulin 53.5,  Lipik 53, Karlovac 50.7, Daruvar 50.5, Pula 47, Zagreb aerodrom 46.8, Đakovo 46, Zagreb Grič 43.2, Crni Lug Risnjak 38, Delnice 39, Hrvatska Kostajnica 37, Rijeka 36.9, Zagreb Maksimir 36.6, Gorice Nova Gradiška 31.6, Osijek 31.5, Kutina 30.  U većini ostalih mjesta palo je od 10 do 30 litara oborine, osim Dalmacije gdje je tijekom srijede bilo najmanje kiše (do 8 litara u Zadru).

Obilna kiša je pala samo dan nakon što je zbog suše tijekom srpnja i kolovoza proglašena elementarna nepogoda za Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.  Kolika je šteta u Virovitičko-podravskoj županiji, znat će se idući tjedan, a prema neslužbenim podacima, riječ je o stotinama milijuna kuna. Nakon proljetne poplave, a sada i suše, seljaci se nadaju financijskoj pomoći resornog ministarstva i europskih institucija. Najgore su stradali kukuruz i duhan.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji odlukom se obvezuju općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete da odmah ili u najkraćem mogućem roku izrade izvješće i dostave ga Županijskom povjerenstvu. Nepogoda je proglašena za gradove Županju, Ilok, Otok, Vinkovce i Vukovar te 26 općina Vukovarsko-srijemske županije.

Naslovna slika: Jačih pljuskova tijekom srijede i u noći na četvrtak bilo je i u Gradištu (foto: Ivan Baboselac)

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned