Sunday, Jul. 5, 2020

Nakon (pro)ljetnog vikenda, povratak zime

Autor:

|

18.03.2019

|

Kategorije:

Nakon (pro)ljetnog vikenda, povratak zime

Posljednji vikend kalendarske zime obilježilo je u cijeloj zemlji  pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme.  Osobito je toplo bilo u unutrašnjosti gdje su najviše dnevne temperature dosezale gotovo 25°C. kao da se približavamo ljetu. U Slavonskom Brodu je izmjereno 24.9°C, Gradištu 24.5°C, a u Osijeku 24.1°C.  U nizinama unutrašnjosti najviše  dnevne  temperature su se tijekom nedjelje kretale od 20 do 24°C. Na Jadranu je izmjereno od 14°C na oblačnijem sjeveru do 20°C u sunčanijoj Dalmaciji i na jugu.

I u većini gorskih krajeva su nedjeljne maksimalne temperature bile dvoznamenkaste. Jedino je na Zavižanu  bilo  izmjereno maksimalnih 9.2°C.  Srednja dnevna temperatura na Zavižanu se u nedjelju kretala oko 5°C, kao da je prva polovica svibnja.  Na velebitskom Zavižanu se bio otopio i sav preostali snijeg. Još je u subotu 16. ožujka 2019. izmjereno 8 cm snijega, da bi nedjeljno jutro, 17. ožujka osvanulo bez snježnog pokrivača.

Ponedjeljak, 18. ožujka je donio brzu zimsku promjenu vremena, koja je svakako karakterističnija za ožujak od kasno proljetne topline. Hladna fronta je već u jutarnjim satima zahvatila sjeverozapadne i zapadne krajeve unutrašnjosti, a potom se tijekom dana širila prema istoku i jugu.  Uz zahlađenje kiša je u dijelovima Hrvatskog zagorja prešla u snijeg. Sredinom dana snijeg je počeo padati i u Gorskom kotaru i Lici gdje su na cestama proglašeni zimski uvjeti. Zabilježeno je i nekoliko prometnih nesreća na snijegom prekrivenoj autocesti kroz Gorski kotar.

Podaci o visini snijega (na onim postajama na kojima se mjeri i u 19 sati) su: Puntijarka 18 cm, Parg Čabar i Zavižan 11 cm te Ogulin 5 cm.  A  maksimalne dnevne temperature izmjerene u nedjelju  su bile: Puntijarka 14.8°C, Parg 10.3°C,  Ogulin 17.9°C.

Snijeg pada i dalje u Gorskom kotaru i Lici.

Fronta je dakle donijela osjetno zahlađenje. Tako su sredinom poslijepodneva u zapadnim krajevima  temperature bile i za više od 155C niže od onih mjerenih u nedjeljno poslijepodne.  U unutrašnjosti su u 15 sati izmjerene temperature oko 4 ili 5°C, a u gorksim krajevima su se uz snijeg spustile i ispod 0°C. Na sjevernom Jadranu su sredinom poslijepodneva temperature također bile prave zimske i kretale su se oko 6°C, dok se u Dalmaciji još zadržalo toplo uz temperature do 17°C.

U večernjim je satima fronta stigla do kninskog područja. Temperatura se u Kninu u jednom satu spustila s 17°C na 7°C.

Od podataka o količini oborine (do 19 sati) izdvajamo 46 litara kiše u Senju. U Pargu je izmjerneo 42 litre oborine, koliko i na Rabu. Na Puntijarci je izmjereno 41 litra oborine, a Malom Lošinju i Ogulinu 36 litara,  u Karlovcu 27 litara, na Zavižanu 26…

 

Naslovna slika: Snježna idila u Mariji Gorici, foto: darknessfairy/Crometeo forum

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned