Wednesday, Jun. 23, 2021

Nakon vrućeg početka srpnja fronta donijela manje osvježenje u unutrašnjosti

Autor:

|

03.07.2019

|

Kategorije:

Nakon vrućeg početka srpnja fronta donijela manje osvježenje u unutrašnjosti

I početkom srpnja nastavilo se iznadprosječno toplo vrijeme koje je, uz nekoliko temperaturnih rekorda obilježilo  posljednju lipanjsku dekadu.  Prvog dana srpnja se toplinski val intenzivirao u kopnenim krajevima. Najviše dnevne temperature su, osobito u središnjim krajevima prešle 35°C. Tako je primjerice u Zagrebu (postaja Maksimir) prvog dana srpnja zabilježen i prvi ovogodišnji vrlo vrući dan. Na postajama Grič i Maksimir maksimalna temperatura zraka je iznosila 35.9°C.  Na postaji Zagreb Grič prvi vrlo vrući dan ove godine je bio zabilježen 28. lipnja (35.5°C). U Karlovcu je izmjereno najviših 35.6°C, a u Daruvaru i Sisku 35.4°C (također prvi vrlo vrući dan ove godine u sva tri grada). U Kninu je izmjereno 36.5°C.  Vruće je bilo i u ostatku zemlje uz najviše dnevne temperature od 30 do 25°C. Visokih 28.2°C je izmjereno i na postaji Puntijarka, a na Zavižanu 24.1°C. I utorak, drugi dan srpnja je donio nastavak vrućina. Najtopliji je bio Knin s 37.0°C, te Split Resnik s 36.8°C.

Tijekom utorka je, zbog premještanja frontalnog poremećaja sjevernije od naših krajeva, došlo do destabilizacije vremenskih prilika u kopnenim krajevima. Olujni sustav koji je većem dijelu Slovenije donio jaka grmljavinska nevremena se kasno poslijepodne i navečer premjestio i nad naše krajeve. Tijekom noći se taj sustav brzo premještao preko Slavonije dalje na istok.  Po podacima DHMZ-a na nekoliko je postaja pala dvoznamenkasta količina kiše: Vinkovci 18, Krapina 17.7, Đakovo 17, Kutina 11,  Vukovar 12 mm.

Kao što je to uglavnom slučaj s brzim ljetnim frontama, Jadran je kiša zaobišla. Samo je na istoku istre kasno poslijepodne zabilježen manji pljusak, a nad Ćićarijom je, uz slovensku granicu bilo i tuče.

Fronta je u kopnenim krajevima donijela manje osvježenje, pa su minimalne noćne temperature u nizinama unutrašnjosti imale vrijednosti do 15 do 18°C. Na Jadranu su i dalje noći tople, a u dijelu Dalmacije i vrlo tople. Najtoplija je bila noć u Splitu uz najnižu temperaturu od 27.4°C

Oluja se približava Zagrebu, 2.7.2019. – foto: Zvonimir Katančić

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned