Tuesday, Jul. 14, 2020

Nakon vrućeg srijede stiže osvježenje

Autor:

|

06.05.2015

|

Kategorije:

Nakon vrućeg srijede stiže osvježenje

Pritjecanje vrlo toplog zraka nastavilo se i  tijekom srijede.   Nakon ljetnoga u Slavoniji i vrućeg  utorka uslijedila je i ljetna noć.  U većem dijelu zemlje  najniža temperatura se nije spustila ispod 15°C.  Jutro je, prema podacima DHMZ-a bilo najsvježije u Pazinu gdje je izmjerena minimalna temperatura od 10.3°C. U višem gorju, Gorskom kotaru i Lici su izmjerene minimalne temperature od 12 do 14°C.  U većini mjesta je izmjereno do 15 do 19°C, a na dijelu obale se temperatura nije spuštala ni ispod 20°C.  Najtoplija je noć bila u Splitu i Komiži sa gotovo 22°C, točnije 21.6°C.

Potom je uslijedio još jedan vrlo topao, a u unutrašnjosti i vruć dan.  Popis mjesta s temperaturom od 30 i više stupnjeva danas je znatno veći nego u ponedjeljak i obuhvaća gotovo cijelu unutrašnjost.  Podaci DHMZ-a o najvišim dnevnim temperaturama: 30°C  Bilogora, Bjelovar, Daruvar, Gospić, Knin, Osijek, Zagreb Grič; 31°C  Zagreb, Gorice-Nova Gradiška, Karlovac, Osijek-aerodrom, Sisak, Zagreb-aerodrom, a 32°C  Gradište-Županja i Slavonski Brod.  Na Jadranu je raspon najviših dnevnih temperatura bio veći i kretao se od 22°C u Zadru do 28°C u Šibeniku.

U poslijepodnevnim i večernjim satima je  bilo više  oblaka, posebno u sjevernim krajevima zbog približavanja fronte s   sjeverozapada.  Jače grmljavinske oluje su se tijekom poslijepodneva i večeri razvijale sjevernije od naših krajeva, a posebno su izražene bile na jugoistoku Austrije i nad Mađarskom.

Ispred fronte koja donosi osvježenje i večernji sati utorka donose na istoku vrlo visoke temperature zraka. Tako je u 22 sata u Gradištu izmjereno još vrlo toplih  27°C,a  u središnjim i sjevernim krajevima se uz okretanje vjetra na sjeverne smjerove temperatura spustila na 15 do 17°C.

 

Oluja nad Međimurjem – foto: Robert Šoltić

slika

slika

Olujni sustav nad Mađarskom snimljen iz Koprivnice – foto:  Mirko Hanžeković

slika

Zagrebački suton – foto: Vesna Holjevac

Radarska animacija oluje nad Mađarskom (DHMZ)

slika

Mađarska – foto Idokep.hu

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned