Thursday, Jul. 9, 2020

Nedjelja između dvije ciklone

Autor:

|

16.12.2018

|

Kategorije:

Nedjelja između dvije ciklone

Ciklona koja je tijekom subote napustila naše krajeve zabijelila je veći dio unutrašnjosti. U nedjeljno jutro, u 7 sati najviša visina snijega od 37 cm je izmjerena na Zavižanu.  Potom slijede Slunj s 30 cm i Gospić s 26 cm.  Obilniji je snijeg pao u Slavoniji, gdje ga je palo i više nego u Gorskom Kotaru. U subotnje jutro (15.12.) u  Slavonskom Brodu i Vinkovcima je izmjereno 26 cm, u Đakovu, Gradištu i Požegi 23 cm,  u Goricama i Vukovaru 22 cm, Osijeku 19 cm, Kutjevu i Brestovcu 16… U Gorskom kotaru je izmjereno  od 14 cm (Crni Lug) do 19 cm (Delnice).  U središnjim i sjevernim kopnenim krajevima je najveća visina od 18 cm izmjerena u Hrvatskoj Kostajnici. Kutina s 15 cm, Sisak 14, Karlovac 13, Bilogora  i Virovitica 12, Daruvar i Slatina 11, Čakovec i Bjelovar 8…Te su visine u nedjeljno jutro uglavnom smanjenje najviše do par centimetara. Snijeg je zabijelio i unutrašnjost Dalmacije, ali  bez većih količina. Na dijelu imotskog područja je  bilo i ledene kiše.

Oborine su do kraja subote uglavnom prestale. Nedjeljno jutro je u donijelo niske temperature zraka, u Lici i u gorju i uz dvoznamenkaste minuse. U Gospiću se temperatura spustila do -11°C, na Biokovu i Zavižanu je izmjereno -10°C, a u Pargu -9°C. Vrlo je hladno jutro bilo i u unutrašnjosti Istre. U Pazinu je u 8 sati izmjereno -8°C.  U ostatku unutrašnjosti su izmjerene minimalne temperature od -1 do -5°C.  Na Jadranu su minimalne temperature imale vrijednosti od 0 do 4°C. Najviše dnevne su u nedjelju u gorju ostale negativne.  U nizinama unutrašnjosti kretale su se od 0 do 3 °C, a na Jadranu od 6 do 9°C.

 

Nakon snježnog početka vikenda, središnja prosinačka nedjelja je donijela kratkotrajnu stabilizaciju vremena.  Na sjevernom Jadranu su u prvim večernjim satima nedjelje počele nove oborine zbog približavanja nove ciklone.  Zabilježimo i da  se na istoku Slavonije, uz vedrinu i snijeg na tlu, temperature u večernjim satima nedjelje spustile do -14°C koliko je u 22 sata izmjereno na aerodromu Osijek.  Ipak nova će ciklona donijeti znatno manje oborina od one početkom vikenda.

Gradište  – 15.12.2018. – foto: Ivan Baboselac

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned