Monday, Jul. 13, 2020

Nedjeljni potop u Gradištu

Autor:

|

17.06.2018

|

Kategorije:

Nedjeljni potop u Gradištu

Niti početak druge polovice lipnja ne donosi potpunu stabilizaciju vremena u našim krajevima. Nad našim krajevima i dalje kruži vlažan i nestabilan zrak, pa su lokalni pljuskovi, osobito u kopnenim krajevima česti.

Tijekom nedjelje je najjače nevrijeme pogodilo dijelove istočne Slavonije. U poslijepodnevnim satima je prolom oblaka pogodio Gradište.  Desetak minuta je padala i tuča veličine oraha.

U zadnja 24 sata u Gradištu je (do 20 sati) palo novih 57.6 litara kiše na kvadratni metar. Glavnina te količine je pala tijekom poslijepodnevnog nevremena. Ukupno je dosad u lipnju palo 163 mm kiše, čime je već premašen i dvostruki mjesečni prosjek. Naime, prosječno u lipnju u Gradištu padne 79 litara kiše na kvadratni metar.

U ostalim krajevima su tijekom nedjelje pljuskovi bili rijetki i nisu donijeli veće količine kiše. Na Jadranu je uglavnom prevladavalo suho vrijeme. Kratkotrajnih pljuskova je bilo uz zapadnu obalu Istre te na splitskom području.

Najviše dnevne temperature su se u kopnenim krajevima kretale od 25 do 28°C, a na Jadranu od 27 do 30°C. Najtopliji su bili Šibenik s 31.3°C, Hvar s 30.6°C, Pula aerodrom s 30.5°C i Makarska s 30.4°C.

Radarski prikaz oborina tijekom poslijepodneva u Slavoniji (izvor: DHMZ)

slika

Poplava u Gradištu, 17.6.2018. – foto: gradiste.com/Facebook

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned