Saturday, Jul. 4, 2020

Nedjeljno nevrijeme na istoku Slavonije

Autor:

|

27.06.2016

|

Kategorije:

Nedjeljno nevrijeme na istoku Slavonije

I nedjelja se pridružila nizu nestabilnih lipanjskih dana.  U prijepodnevnim satima je sjeveroistok Istre, riječko područje i Gorski kotar zahvatio rub oluje koja se glavninom premještala od zapada prema istoku Slovenije. U Gorskom kotaru je pala obilnija kiša. U Crnom Lugu je izmjereno 23 mm, a Pargu 14.4 mm. Tijekom nedjeljnog poslijepodneva je pljuskova i grmljavine bilo i u dalmatinskoj Zagori i uz obalu južnog Jadrana, ali veće količine kiše nisu zabilježene.

Kasno poslijepodne i navečer je istok Slavonije pogodilo olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom, a bilo je i tuče.  HRT piše da je u  Osječko-baranjskoj županiji najteže bilo u Osijeku. U Donjem gradu, uz nasip na Dravi, poplavljeno je sedam kuća. Ozlijeđenih nema, ali je materijalna šteta velika. Na teren su izašle sve osječke vatrogasne postrojbe, koje su ispumpavale vodu, a priključili su im se djelatnici Vodovoda i Hrvatskih voda.  I u drugim dijelovima grada poplavljeni su podrumi jer je odjednom pala velika količina kiše koju odvodni kanali nisu uspjeli prihvatiti.

Prema podacima sa mreže automatskih postaja pljusak.com na postaji Osijek Višnjevac je palo 42 mm kiše, u Novoj Tenji 38, a na postaji Retfala 36 mm.  Glavnina kiše je pala u kratkom vremenu od 20 do 21 sat.   Po podacima DHMZ-a na aerodromu Osijek je izmjereno 23 mm kiše, a na postaji Osijek Čepin 9 mm.  Obilnije kiše bilo je i u Belom Manastiru (34 mm),  u Vinkovcima (26 mm).  Istovremeno je u Đakovu palo 6 mm, a  Vukovaru tek 2 mm kiše.

Munja iznad Gradišta, 26.6.2016.
Foto: Ivan Baboselac

Munje iznad Vukovara, 26.6.2016.
Foto: Marko Balaži Photography

Munje iznad Osijeka, 27.6.2016.
Foto: Ivica Benić

Radarski prikaz oborina od 18:30 do 21.30 (DHMZ)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned