Friday, Jan. 22, 2021

Nema zime do kraja studenog: Južina i zatopljenje na Jadranu u drugom dijelu tjedna

Autor:

|

24.11.2014

|

Kategorije:

Nema zime do kraja studenog: Južina i zatopljenje na Jadranu u drugom dijelu tjedna

Naslovna fotografija: Marin Pitton

Zaredali su stabilni kasnojesenski dani u kojima je veći dio Jadrana, za razliku od unutrašnjosti zemlje, mogao uživati u obilju sunca. Iznimku predstavlja samo pojava magle u kotlinama zaobalja u jutarnjim satima, ali i niski oblačni sloj nad otvorenim morem. Dok su dani na Jadranu ugodni s temperaturama iznad 15°C, noći su svježe, ponegdje u Zagori uz slab mraz. U unutrašnjosti, kako to obično biva u ovom dijelu godine, najviše dnevne temperature zraka ovise o trajanju magle i niskih oblaka. Tako u nedjelju u dijelu sjeverozapada zemlje niti najviše dnevne temperature ponegdje nisu prelazile prohladna 3 Celzijeva stupnja.

Ponedjeljak je najhladnije jutro donio Slavoniji, a to se dogodilo zbog vedre noći. Temperature su se ponegdje spustile do -3°C. Magla se osim u velikom dijelu unutrašnjosti, zadržavala i nad otvorenim morem. Anticiklona će nam donijeti još nekoliko stabilnih dana, a od sredine tjedna nad zapadno Sredozemlje past će pod utjecaj prostranog polja sniženog tlaka zraka. U petak će se centar duboke ciklone naći na jugu Iberskog poluotoka. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Edita. Zbog udaljenosti spomenute ciklone, njen utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj bit će ograničen. Kao i zadnjih nekoliko, i nadolazeća ciklona više će djelovati na vrijeme na Jadranu nego u unutrašnjosti. Obilnih oborina neće biti, a jugo će od četvrtka ponovno povisiti temperature zraka na Jadranu, Lici i Gorskom kotaru.

Tako do kraja mjeseca zime neće biti, naprotiv, u drugom dijelu tjedna u mnogim će krajevima biti toplije nego zadnjih dana…

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno vedro. Ujutro je ponegdje moguća magla, većinom u kotlinama zaobalja i na otvorenom moru. Noću će puhati slaba bura ili će prevladavati tiho, danju slab do umjeren sjeverozapadnjak. Navečer će podno Velebita bura malo ojačati. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do toplih 19°C.

Pretežno sunčano bit će i tijekom utorka. Ujutro je ponegdje moguća magla. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na otocima Dalmacije i ponegdje uz obalu može biti promjenjive naoblake. U noći će biti tiho ili uz slabu buru, danju će na sjevernom Jadranu puhati slab sjeverozapadnjak, a na moru Dalmacije prolazno slab vjetar južnih smjerova. Navečer podno Velebita bura u jačanju. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 7°C, uz obalu i na otocima od 7 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

U srijedu će biti djelomično sunčano, osobito u Dalmaciji uz povremeno promjenjivu naoblaku. Ujutro je ponegdje u zaobalju moguća magla. Na otvorenom moru i ponegdje na srednjodalmatinskim otocima uz promjenjivu naoblaku može pasti malo kiše. Na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana slaba do umjerena bura koja će ujutro podno Velebita biti jaka. Na moru Dalmacije u drugom dijelu dana zapuhat će slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 0 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 17°C.

Četvrtak donosi promjenjivije vrijeme u odnosu na prethodne dane. Na većem dijelu Jadrana bit će umjereno do znatno oblačno, sunčana razdoblja moguća su još ujutro ponegdje u Dalmaciji. Kiša će prvo zahvatiti sjeverni Jadran, u drugom dijelu dana bit će je i ponegdje u Dalmaciji. U Dalmaciji se obilnije oborine ne očekuju, a na sjevernom Jadranu ponegdje može pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature posvuda u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 12 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom petka. Povremeno će biti kiše, ali će ona biti manje česta nego u petak. Puhat će umjereno jugo koje će navečer posvuda jačati. Bit će toplo za dio godine s najvišim dnevnim temperaturama od 13 do 19°C.

Vrlo promjenjivo bit će i tijekom subote. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno je moguća kiša, na moru i grmljavina. Puhat će umjereno do jako jugo. Od jutra toplo, najviše dnevne temperature od 13 do 19°C.

U nedjelju više sunčanih i suhih razdoblja nego prethodnih dana, ponegdje prolazno može biti samo slabe kiše. Jugo će postupno slabiti i na sjevernom Jadranu okretati na slabu do umjerenu buru. Zadržat će se toplije u odnosu na prosjek za dio godine.

KOPNO:

U ponedjeljak ostaje suho i stabilno. Magla mjestimice može smanjivati vidljivost ispod 50 metara, a kolnici mogu biti vlažni. Danju će sunčanije biti u Slavoniji i višim predjelima Like i Gorskog kotara, a središnjoj Hrvatskoj magla i niska naoblaka mogu se zadržati i cijeli dan. Vjetar će biti slab ili će sasvim izostati. Jutarnja temperatura zraka od -3°C u mjestima gdje će noć biti vedra do 3 ili 4°C uz nisku naoblaku. Najviša dnevna temperatura uvelike će ovisiti o pojavi sunca – uz sunčana razdoblja može porasti do 9°C, ali uz cjelodnevno tmurno ili maglovito vrijeme bit će osjetno niža. Ponegdje nije isključena slaba rosulja.

Sredinom tjedna, u utorak i srijedu, ostaje još uvijek mirno. Jutarnje temperature bi mogle biti od -2 do 4°C, a najviše dnevne od 3 do 7°C. Naravno, uz sunčana razdoblja malo toplije, a u slučaju da magla ili niski oblaci potraju veći dio dana ili cijeli dan onda se ni dnevna temperatura neće puno razlikovati od jutarnje. Tijekom srijede dolazi i naoblačenje, a u Lici i Gorskom kotaru počet će i oborine, osobito poslijepodne i navečer. To će vjerojatno biti slaba kiša, ali moguća je i susnježica ili slab snijeg jer će temperatura zraka biti granična. U noći na četvrtak slabih oborina može biti i u središnjoj Hrvatskoj i Posavini.

Prognostički materijali upućuju da bi se od četvrtka mogla vratiti blaga južina, ali to još nije siguran scenarij. Vodit će se nebeska borba između ova stabilne, suhe i hladne anticiklone i tople ciklone s vlažnijim zrakom koja će se nalaziti zapadnije. Vjerojatno će malo zatopliti od četvrtka uz slab ili umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Moglo bi pasti i nešto kiše, ali zasad se ne čini da bi to bile veće količine. Južina bi mogla zasmetati meteoropatima i kroničnim bolesnicima. Temperatura zraka neće puno porasti, samo za nekoliko stupnjeva.

Nakon nešto kiše u četvrtak, u petak možda bude i malo sunca. U većini mjesta dan bi mogao proći suho ili tek ponegdje uz sasvim slabu kišu. U nizinama je ponegdje moguća i magla. Jutarnja temperatura od 1 do 6°C, a najviša dnevna između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva.

Opet oblačnije vrijeme dolazi za vikend, a osobito krajem nedjelje može biti slabe kiše koja bi se sa zapada širila prema istoku. Temperatura zraka tijekom vikenda bit će relativno visoka, jutarnja malo iznad nule, a najviše dnevne u većini mjesta od 5 do 10°C, na istoku možda i malo viša.

Za početak tjedna postoji mogućnost manjeg zahlađenja pa osim kiše možda bude i malo susnježice, ali ovu prognozu treba uzeti s rezervom jer takav razvoj događaja još nije siguran.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov