Wednesday, May. 12, 2021

Nestabilan ljetni vikend

Autor:

|

15.07.2019

|

Kategorije:

Nestabilan ljetni vikend

I središnji je srpanjski vikend protekao uz nestabilne vremenske prilile. Preko naših se krajeva tijekom subote premještala još jedna fronta, a kruženje vlažnog i nestabilnog zraka nastavilo se i tijekom nedjelje.  Tijekom subote, 13. srpnja barem malo kiše je palo u većini krajeva, iako je  uglavnom riječ o jednoznamenkastim količinama. Najviše kiše je po podacima DHMZ-a palo u gorskim krajevima, sjevernim kopnenim krajevima, na istoku Slavonije i na jugu Jadrana.  Neke veće količine kiše su bile:  Crni Lug Risnjak 43,  Virovitica 34, Gradište 33,  Dubrovnik aerodrom 28,  Požega 27, Dubrovnik 20.5, Kutjevo 19, Kutina 17,  Slatina 14,  Daruvar 13.8, Bjelovar 13.5, Đakovo 11, Zavižan 10.4, Hrvatska Kostajnica 10,

Jače nevrijeme praćeno grmljavinom, pojačanim vjetrom i tučom je zahvatilo dijelove središnje Hrvatske u subotu poslijepodne. Tuča je bila najjača u Hrvatskom Zagorju na području Lobora, Mača, Mihovljana, Starog i Novog Golubovca te na području Ivanščice.  Tuče je bilo mjestimice i na istoku Slavonije.

Jačih grmljavinskih sustava je bilo i na moru, ali su se glavninom zadržavali na otvorenom moru. Na području Dubrovnika su zabilježene i pijavice tijekom subote.

Najviše dnevne temperature tijekom subote kretale su se od 22 do 28°C.

Nedjelja je donijela više sunčanog vremena, ali je i dalje bilo nestabilno.  Od podataka o kiši izdvajamo: Đakovo 10, Gradište 9, Varaždin 8, Ogulin 3.4…Najviše dnevne temperature su bile slične onima u subotu, samo su na jugu Jadrana bile za koji stupanj više. Hvar je zabilježio i vrući dan s maksimalnih 30.3°C.  U višem gorju je jutro bilo svježe. Tako je na Zavižanu izmjerena minimalna temperatura od 5.9°C. Bura koja ja zapuhala na Jadranu nije stvorila značajnije probleme u prometu.

Koprivnica, 13.7.2019. – foto: Marko Posavec

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned