Thursday, Jul. 2, 2020

Nestabilan petak: U Ogulinu palo 49 mm kiše

Autor:

|

16.06.2017

|

Kategorije:

Nestabilan petak: U Ogulinu palo 49 mm  kiše

I petak se pridružio nizu nestabilnih lipanjskih dana. Nakon pretežnog sunčanog jutra, sredinom prijepodneva lokalnih pljuskova je bilo u sjevernim kopnenim krajevima, ali bez  većih količina kiše. U rano poslijepodne, oko 14 sati jako grmljavinsko nevrijeme praćeno i tučom razvilo se nad Ogulinom i okolicom.  Sredinom poslijepodneva je još jedan izraženiji olujni sustav iz Slovenije zahvatio zapadne krajeve unutrašnjosti, te se dalje premještao prema jugu i istoku.  Dijelom je zahvatio i sjeverni  Jadran, osobito istočnu obalu Krka i zaleđe Rijeke.

Prema podacima DHMZ-a najviše kiše je danas palo u Ogulinu, čak 49 litara na kvadratni metar. Toliko je palo u kratko vrijeme tijekom poslijepodneva. Za usporedbu, prosječno u lipnju u Ogulinu padne 120 litara kiše.  Do danas su lipanjski pljuskovi zaobilazi Ogulin, pa je palo tek 10 litara kiše, u par navrata u prvom tjednu lipnja. Na meteorološkoj postaji u Karlovcu je palo 12 litara kiše.

I podaci s mreže pljusak.com pokazuju da je najviše kiše danas palo u Ogulinu. Izmjereno je 30 mm, a ista količina je pala i u Oštarijama.  Od ostalih većih količina s mreže pljusak.com zabilježimo i 21.6 mm u  Cerniku (kod Rijeke) te 16.6 mm u Baškoj na otoku Krku.  U Novoj Gradiški je palo 10.4 mm.

Najtoplije je bilo u Kninu s najvišom dnevnom temperaturom od 32°C.  Vruće je bilo i Splitu Resnik i Zadru Zemunik (30.5°C),  Pločama (30.3°C), Splitu Marjan (30.1°C) i Senju s 30.0°C.  Manje od pola stupnja Celzija do vrućeg dana je nedostajalo u Pazinu (29.9°C), Osijeku Klisa 829.8°C), Makarskoj i Gradištu (29.6°C).  U većini ostalih mjesta je bilo od 27 do 29°C, a stupanj dva manje temperature (25 do 27°C) su izmjerene u sjevernim i središnjim kopnenim krajevima.

Radarski prikaz oborine od 14 sati: Jako nevrijeme nad Ogulinom (izvor ARSO)

slika

Radarski prikaz oborina od 14.45 do 17:45 (izvor: DHMZ)

slika

Oblak slikan iz Krka koji je Baški donio obilniju kišu i tuču
Foto: Ivor Hrast

Popodnevni prolazak nevremena ispred Senja ( 16.06.2017. ) Foto: Karlo Koki Ukovic STORM Chasing Team SENJ

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned