Thursday, May. 28, 2020

Nestabilan početak klimatološkog proljeća: Snijeg je moguć i u planinama Dalmacije!

Autor:

|

27.02.2014

|

Kategorije:

Nestabilan početak klimatološkog proljeća: Snijeg je moguć i u planinama Dalmacije!

Čak tri duboka ciklonalna centra prijeći će preko Jadrana sljedećih 7 dana! U subotu počinje klimatološko proljeće, no čini se da će dio zemlje tek u ožujku vidjeti vremenske prilike koje će donekle podsjećati na zimu!

Prva ciklona centrom nas prolazi u nedjelju, druga u utorak, a treća u četvrtak. Redom se radi o Atlantskim poremećajima koji donose malo svježiji zrak sa sjeverozapada, no nedovoljno hladan da donese ozbiljniji pad temperature zraka. Snijega u planinama neće nedostajati, sljedećih 7 dana u dijelovima Like i Gorskog kotara mogli bi pasti preko pola metra snijega.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, najviše bi hladnog zraka mogla donijeti ciklona u noći s četvrtka na petak sljedećeg tjedna, no kako se prognostički modeli još nisu “usuglasili” oko te promjena vremena, detaljniju prognozu za sljedeći tjedan čitajte narednih dana na našem portalu!

KOPNO

U četvrtak izmjena oblaka sa sunčanim razdobljima. U Gorskom kotaru i Lici najoblačnije uz povremenu kišu. Malo kiše može pasti i u središnjim predjelima, osobito na području Korduna, Banovine, Karlovca… U Slavoniji većinom suho s najviše sunca. Vjetar većinom slab, ponegdje do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 ponegdje na istoku do 6 ili 7 stupnjeva u zapadnim predjelima. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva, u Gorskom kotaru i Lici malo svježije.

U petak promjenjivo i relativno toplo. Dosta oblaka uz mogućnost povremene kiše ili lokalnih pljuskova. Najviše oblaka i oborina u Gorskom kotaru i Lici. U središnjim krajevima i Slavoniji moguća su kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab, u gorju umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 7°C, a najviša dnevna između 10 i 14 Celzijevih stupnjeva, a malo svježije će biti u Gorskom kotaru i Lici.

Promjenjivo i toplo vrijeme nastavit će se i u subotu. Dosta oblaka, kraća sunčana razdoblja, a najviše oblaka uz moguću kišu bit će u Gorskom kotaru i Lici, u najvišim predjelima može biti malo susnježice i snijega. U središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji više suhog vremena u prvom dijelu dana, a prema večeri gotovo posvuda je moguća kiša. U drugom dijelu dana i u noći na nedjelju u gorju iznad 800-900 metara može biti snijega. Puhat će povremeno umjeren jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6, a najviša dnevna između 11 i 15 Celzijevih stupnjeva, u Gorskom kotaru i Lici od 6 do 10°C.

U nedjelju pretežno oblačno i malo hladnije. Povremeno je moguća kiša, a u višem gorju susnježica i snijeg. Oborina će tijekom dana biti sve manje. Vjetar slab do umjeren sjevernih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 6°C, a najviša dnevna većinom od 3 do 8 Celzijevih stupnjeva.

Na početku novog radnog tjedna ostaje promjenjivo i nestabilno vrijeme. Dosta oblaka, kraća sunčana razdoblja, a mjestimice i kiša. U gorju je moguć snijeg, a malo susnježice ili mokrog snijega prema sredini tjedna možda bude i u nekim nizinama. Malo hladnije.

JADRAN

Četvrtak će u Dalmaciji biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. Malo kiše samo će ponegdje pasti u drugom dijelu dana. Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, povremeno uz kišu. Lokalno su moguće jače grmljavinske nestabilnosti. Puhat većinom slabo do umjereno jugo, navečer na sjevernom Jadranu i lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka od 8 do 13°C, u Zagori od 3 do 7°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

U petak će biti vrlo promjenjivo uz kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, a u prvom dijelu dana u Dalmaciji će lokalno biti obilnijih pljuskova s grmljavinom. U planinama iznad 1.300 metara moguć je snijeg. Puhat će slabo do umjereno jugo, povremeno i pojačano jugo, samo prolazno jugozapadnjak. Najviše dnevne temperature od 10 do 15°C.

U subotu umjereno do znatno oblačno, često uz kišu, ponegdje i pljuskova s grmljavinom. U najvišem gorju snijeg. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru su prolazno mogući olujni udari. Prema kraju dana vjetar u skretanju na oštro i lebić, a na sjevernom Jadranu moguća je ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature od 8 do 14°C.

u nedjelju promjenjivo, bit će i oblačnih i sunčanih razdoblja, povremeno će padati kiša, a u planinama zaleđa Kvarnera i snijeg. Jugo će oslabiti, a temperature zraka bez veće promjene.

Prolazna stabilizacija vremena očekuje nas u ponedjeljak, a nova promjena već u utorak kada će biti kiše, pljuskova i grmljavine, u planinama i snijega.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Crometeo redakcija