Thursday, Jul. 2, 2020

Nestabilan početak kolovoza: U Osijeku palo 44.4 mm kiše

Autor:

|

03.08.2015

|

Kategorije:

Nestabilan početak kolovoza: U Osijeku palo 44.4 mm kiše

Promjenjivo i nestabilno vrijeme, uz česte prolaze frontalnih poremećaja koje je obilježilo kraj srpnja, nastavilo se i na početku kolovoza. Najprije je u noći od subote na nedjelju pljuskova i grmljavine bilo na sjevernom Jadranu i najzapadnijim krajevima unutrašnjosti, ali kiše nije puno palo. Najviše je do nedjelje ujutro palo u Pazinu, 9.5 mm. Tijekom nedjelje je, nakon pretežno sunčanog i suhog prijepodneva, sredinom dana i osobito poslijepodne i u noći na ponedjeljak, u mnogim krajevima dolazilo do jačeg razvoja oblaka. To se posebno odnosi na Baniju i Slavoniju, gdje je lokalno bilo i izraženijih nevremena.

HRT javlja da je u dijelu Posavine zbog nevremena bilo problema u opskrbi električnom energijom, vjetar je rušio stabla i dizao krovove, a mnogi su podrumi poplavljeni. Na području Vukovara je zbog nevremena srušeno mnogo stabala i oštećeno nekoliko automobila. U Vinkovcima je bujica stvarala probleme u prometu.

Po podacima DHMZ-a najviše kiše je palo u Osijeku u noći od nedjelje na ponedjeljak. Izmjereno je 44.4 litre kiše na kvadratni metar što je 75.6% od mjesečnog prosjeka za kolovoz (58.7 mm). Kiša je u Osijeku pala nakon izrazito sušna prva dva ljetna mjeseca. Prošle noći je u Osijeku palo više kiše nego u lipnju i srpnju zajedno. U lipnju je palo tek 17 litara (20.5% mjesečnog prosjeka), a u srpnju 25.6 litara (42.2% mjesečnog prosjeka).

Jače grmljavinsko nevrijeme je kasno poslijepodne bilo zahvatilo i područje Nove Gradiške (23.1 mm)  i Slavonskog Broda (22.7 mm kiše). Više od 10 litara kiše palo je i u Gradištu (13.6 mm).  Koliko je oborina bila lokalnog karaktera pokazuje i podatak da je na meteorološkoj postaji na aerodromu Osijek (Klisa) palo tek 2.7 litara kiše.

U noći od nedjelje na ponedjeljak je i na u srednjoj Dalmaciji bilo dosta grmljavine i pljuskova. Od podataka o kiši izdvajamo Makarsku sa 13.9 litara kiše.

Nevrijeme u Okučanima, 2.8.2015. Foto: Mato Rašić

Mammatusi iznad Zagreba na kraju dana, 2.8.2015. Foto: Sandra Kruhek

Štete od nevremena u okolici Nove Gradiške, 2.8.2015. Foto: Dajana Batljan

Cb mamma u Slavoniji pri zalasku Sunca
Foto: Luka Štelma

Olujni oblak i munja u Zagrebu, 2.8.2015. Foto: Ivan Baboselac

Munje iznad Koprivnice, 2.8.2015. Foto: Marko Posavec Photography

Munja snimljena iz Brela, 2.8.2015. Foto: Marko Zelić

Noćni Neverin snimljen iz Mimica, 2.8.2015. Foto: Miroslav Lelas

Munje iznad Brača, snimljene iz Lokve Rogoznice, 3.8.2015.
Foto: Grozdana Prelas

Munje i mjesečina, snimljeno iz Splita prema Braču, 3.8.2015. Foto: Oirad Cibonreb

Munje snimljene s Kamena, istok Splita, 3.8.2015. Foto: World through my eyes – by Karlo Repac Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned