Thursday, Jul. 2, 2020

Nestabilna i subota

Autor:

|

12.05.2018

|

Kategorije:

Nestabilna i  subota

I početak druge dekade svibnja protječe uz iznadprosječno toplo, ali i vrlo promjenjivo vrijeme. Lokalni grmljavinski pljuskovi, nerijetko i uz tuču su svakodnevni, i na kopnu i uz obalu. Tako je bilo i u subotu.

Rano ujutro  munje i gromovi probudili su stanovnike od Makarske, preko Imotskog i Vrgorca, do Ploča. Pomalo u atipičan dio dana, stvorio se sustav grmljavinskih oblaka koji je donio lokalno jače nevere. Prema sredini dana vrijeme se uglavnom smirilo, piše dalmacijadanas.hr.

U ranim poslijepodnevnim satima, drugi dan zaredom je dijelove središnje i sjeverne Istre zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme, a lokalno je na Ćićariji bilo i tuče.

Gospić i okolicu malo prije 15 sati zahvatilo je snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, javlja HRT.  Led veličine lješnjaka je za desetak minuta otresao lišće i tek zametnute jabuke, kruške i drugo voćke, pričinivši štetu, koja će biti naknadno utvrđena. Ulice Gospića preplavilo je na trenutak više od 10 cm oborina.

Grmljavinskih pljuskova, ponegdje uz tuču bilo je i u središnjim i sjeverozapadnim krajevima unutrašnjosti.

Jako nevrijeme pogodilo je područje Zaprešića i okolice. Najteže je bilo na području Ivanca Bistranskog gdje su bujične vode i poplave nanijele veliku štetu u nekoliko kuća. Vatrogasci DVD-a Bistra su cijelu večer bili angažirani na spašavanju ljudi i imovine.

Od podataka o količini oborina na DHMZ postajama (dostupnih do 20 sati) izdvajamo Gospić gdje je palo 25 litara kiše na kvadratni metar.  Na Puntijarci je palo  17 litara, a u Daruvaru 13 litara kiše na kvadratni metar.

Od podataka o količini kiše s mreže automatskih postaja pljusak.com izdvajamo: Starigrad Paklenica 57 litara, Lovorno (Konavle) 34, Sveti Petar na moru 33 litre, Gubaševo 32 litre…

Najviše dnevne temperature su i dalje ljetne i kretale su se u većini krajeve od 25 do 28°C, a na istoku Slavonije i do 29°C. U Gradištu je izmjereno 29.4°C.

Ivanac Bistranski (Zaprešić) – foto. DVD Bistra

Naslovna slika: Razvoj oblaka u zaleđu Crikvenice 12.5.2018. – foto: Dario Grubišić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned