Wednesday, Aug. 5, 2020

Nestabilna nedjelja u Dalmaciji

Autor:

|

11.09.2016

|

Kategorije:

Nestabilna nedjelja  u Dalmaciji

Nakon što je prije tjedan dana preko naših krajeva prešao frontalni poremećaj,  uslijedio je stabilniji tjedan  uz obilje sunčanog i iznadprosječno toplog vremena pod utjecajem europske anticiklone.

Više oblaka uz povremene rijetke pljuskove bilo je proteklih dana uglavnom na jugu Jadrana. Uzrok tom je kruženje vlažnog i nestabilnog zraka u sklopu visinske ciklone koja se već danima zadržava nad jugom Italije. Ona tom području, ali i  Albaniji i dijelovima Grčke proteklih dana donosi obilne pljuskove uz česte bujične poplave.  U odnosu na prethodne dana, nedjelja 11. rujna je u Dalmaciji bila nestabilnija.  Uz jači razvoj oblaka bilo je pljuskova i grmljavine.

Oko 16 sati je jače grmljavinsko nevrijeme uz tuču zahvatilo Žrnovnicu. U manje od pola sata  je palo 15.4 litara kiše.  Temperatura zraka se u kratko vrijeme spustila s 29 na 22 Celzijeva stupnja. Spomenimo i da su vatrogasci dobili dojavu u požaru na Mosoru između lugarnice i Debelog Brda, kojega je zapalila munja, no kiša je požar ugasila brzo. Oko 17 sati izraženo grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je dio Zagore između Unešića i Drništa, te od Vranskog jezera do Benkovca. Na tom je području ponegdje bilo i izraženije tuče, a uslijed nevremena u kratko vrijeme palo je i više od 20 litara oborine po kvadratnom metru. Jači grmljavinski oblak oko 17 sati razvio se i u zaleđu Dubaca.

Po podacima sa mreže pljusak.com na većini meteoroloških postaja u Dalmaciji je palo barem malo kiše. Izdvajamo 15.4 litara u Zadvarju (HE Kraljevec) i 12.9 litara kiše u Šibeniku (Šubićevac). Zabilježio da je obilnijih pljuskova bilo u susjednoj BiH. Tako je u Livnu danas palo čak 38 litara kiše na kvadratni metar.

Najviše dnevne temperature su i u nedjelju, kao i prethodnih dana bile ljetne i u većini krajeva su se kretale od 28 do 29°C. Vrućih 30°C je dosegnuto u Kninu i Pazinu, a 31°C u Osijeku (aerodrom), Rijeci,

Kišna zavjesa Stobreču , 11.09.2016
Foto: Antonia Taraš

Kišni zalazak u Poljicima
11.09.2016.
Foto: Teo Radić

Ćelija snimljena u Benkovcu i stup kiše u daljini…
11.09.2016.
Foto: Šime Otrow Barešić

Večerašnje munje u Dubravi
11.9.2016
Foto: Frane Domikulić

Nevera na odlasku, Trilj, 11.9.2016.
Foto: Venus DPhotography

Munje nad Splitom snimljene iz Solina, 11.9.2016.
Foto: Boris Gavrić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned