Thursday, Jul. 9, 2020

Nestabilni kraj studenog: Snijeg zabijelio i sjeverozapadne krajeve

Autor:

|

30.11.2017

|

Kategorije:

Nestabilni kraj studenog: Snijeg zabijelio i sjeverozapadne krajeve

Posljednji dan studenog protječe uz nestabilno i promjenjivo vrijeme. U noći na četvrtak je jako jugo s olujnim udarima, a potom i oštro, puhalo na velikom dijelu obale i otoka. U Dubrovniku su jutros izmjereni orkanski udari južnog vjetra do 117 km/h, na Svetom Juri na Biokovu 116 km/h, na Marjanu (Split) 94 km/h itd. Jako jugo i oštro u kombinaciji s niskim talkom zraka noćas je ponegdje uzrokovalo podizanje razine mora, tzv. ciklonalnu plimu.

Kako je ciklonalna plima izgledala noćas na splitskoj Zenti pogledajte u priloženom videu (dalmacijadanas.hr)

S odmicanjem ciklone na jugoistok u zapadne i sjeverne krajeve unutrašnjosti počeo je pritjecati hladniji zrak pa je u ranim jutarnjim satima u Hrvatskom zagorju snijeg spustio i do nizina, a stvorio se mjestimice i tanji snježni pokrivač. Ipak, službeno je na samo jednoj DHMZ postaji  s tog područja jutros izmjeren snježni pokrivač.  Njegova visina u Bednji je iznosila 5 cm. Ostale visine snijega izmjerene jutros su bile:  Crni Lug Risnjak 15 cm, Delnice i Ogulin 16, Parg Čabar 32, NP Plitvička jezera 4, Puntijarka 35, Slunj 1 i Zavižan 59 cm.  Snijeg je u gorju povremeni padao i tijekom dana pa je u večernjem mjerenju u 19 sati u Pargu izmjereno 37 cm, a na Puntijarci 36 cm snijega.

Jutarnji podaci o količini oborine na DHMZ postajama potvrđuju da je tijekom srijede i u noći na četvrtak u mnogim krajevima oborina bila vrlo obilna. Navedimo samo količine više od 50 mm: Ogulin 88.5, Senj 87.1, Pula aerodrom 76.4, Delnice 76, Mali Lošinj 75.1, Pag 75, Rab 72.6, Crni Lug Risnjak 72, Pula i Krk 70, Otočac 62, Kukuljanovo 60, Zadar aerodrom 53, Parg Čabar 52.8, Karlovac 51.8, Bakar 50…

Tijekom dana najviše oborine je bilo na jugu Jadrana. U zadnja 24 sata (do 19 sati) na aerodromu Ćilipi je izmjereno 66 mm kiše. Kad budu u petak ujutro službeno izmjerene oborine pale  tijekom četvrtka (od 7 sati dalje) biti će to prve službene prosinačke oborine. Tijekom četvrtka su uglavnom  pale manje količine oborine u odnosu na srijedu.

Na Jadranu i zaleđu je (Kvarner, Dalmacija) bilo i pljuskova s grmljavinom. Sredinom dana području Umaga i okolice kratkotrajni grmljavinski pljusak donio tuču.

Najviše dnevne temperature posljednjeg dana studenog su u višem gorju bile oko ili malo iznad 0°C,  u nizinama unutrašnjosti  od 4 do 8°C, a na Jadranu od 11°C do 16.8°C koliko je izmjereno u Dubrovniku.

Snijeg je jutros zabijelio Lepoglavu – foto: Marko Možar

Kordići žumberački (690m), 30.11.2017. – foto: Zdenko Kordić

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned