Saturday, Jun. 6, 2020

Nestabilni kraj travnja: kiša, tuča, snijeg…

Autor:

|

29.04.2019

|

Kategorije:

Nestabilni kraj travnja: kiša, tuča, snijeg…

Nakon što su u petak  26. travnja temperature zraka u Slavoniji prešle i vrućih 30°C, posljednji travanjski vikend je donio izraženiju promjenu vremena. Već je tijekom petka prodor hladnijeg zraka donio lokalna grmljavinska nevremena u unutrašnjosti. Nestabilna je bila i posljednja travanjska subota uz česta grmljavinska nevremena praćena i tučom. Tako je tijekom subote tuče bilo u unutrašnjosti Istre, u Gorskom kotaru, na području Ogulina. Tuče je u središnjoj Istri bilo i tijekom nedjelje kada je  naše krajeve zahvatio prodor nove količine vlažnog i nestabilnog zraka.

Mjestimice je pala i obilnija oborina. Po podacima  DHMZ-a (količina oborine u zadnja 24 sata, do 8 sati 29. travnja) najviše oborine palo je na postaji Pula aerodrom – 57 mm. Slijede: Pazin  54 mm, Zavižan  52 mm, Senj 47 mm, Gospić 35 mm, Rab 31 mm, Mali Lošinj 27 mm, Delnice 21 mm, Krk 20 mm..

U noći od nedjelje na ponedjeljak grmljavinsko nevrijeme je zahvatilo i dijelove Dalmacije.  Stari Grad na otoku Hvaru je pogodila jaka tuča koja je s nekoliko centimetara leda prekrila cijelo područje. Tuča je bila toliko intenzivna da se led zadržao na nekim područjima sve do sredine dana, javlja dalmacijadanas.hr. U svega nekoliko sati palo je tridesetak litara oborine po kvadratnom metru, pa su bujice nosile šljunak i mulj do rive. Nastala je velika šteta na poljoprivrednim kulturama.

U višim predjelima je kiša već tijekom noći na ponedjeljak prešla u snijeg. Još  jednom se ovog travnja zabijelio i vrh Učke te Platak. U ponedjeljak ujutro je u Begovom Razdolju izmjeren 1 cm snježnog pokrivača, a na Zavižanu je izmjereno čak 29 cm. Snijeg je na Zavižanu nastavio padati i tijekom dana pa je u 20 sati izmjereno čak 52 cm snježnog pokrivača.

 

Babić Siča – Zavižan, 29.4.2019.
FOTO: Vladimir Lopac i Ivan Vukušić –  www.facebook.com/sjevernivelebit/

Tuča na Hvaru, 29.4.2019. – foto: dalmacijadanas.hr

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned