Friday, Jul. 3, 2020

Nestabilni lipanjski vikend (FOTO, VIDEO)

Autor:

|

05.06.2016

|

Kategorije:

Nestabilni lipanjski vikend (FOTO, VIDEO)

Razdoblje vrlo promjenjivog i nestabilnog vremena nastavljeno je i tijekom prvog lipanjskog vikenda.  Grmljavinski pljuskovi bili su u protekla tri dana česti i na Jadranu i u unutrašnjosti. Za kopnene nizinske krajeve lipanjski pljuskovi nisu neuobičajeni budući je lipanj prosječno najkišovitiji mjesec u godini.  Lipanj je poznat i kao mjesec  tzv. „europskog monsuna“  zbog čestih promjena vremena koje s Atlantika dolaze na europsko kopno i Sredozemlje.

U petak prijepodne se na moru između Primoštena i Žirja razvio jak kumulonimbus iz kojeg se spustilo do površine mora i  nekoliko pijavica.   Iako je u tom dijelu akvatorija  u to vrijeme bilo dosta plovila, ona nisu bila zahvaćena.

U petak kasno poslijepodne središte središte Zagreba je zahvatio jak pljusak. U centru grada, na meteorološkoj postaji Martinovka je u nepinih sat vremena  palo 26 litara kiše, dok je u većem dijelu grada ostalo suho.

I subota je, uz dosta sunčanog vremena u mnogim krajevima donijela bar malo kiše i pokoji pljusak.  Najviše ih je bilo u Istri (Pazin 17 mm), u gorskim krajevima (Parg  15 mm), na istoku Slavonije (Beli Manastir 14 mm), te osobito na zagrebačkom području. Za razliku od petka kada je pljusak zahvatio samo uže središte grada, u subotu poslijepodne i navečer je grmljavinsko navrijeme s obilnom kišom zahvatilo središnji i istočni dio grada, dok je na zapadu kiše bilo manje ili je izostala. Ponegdje je padala i tuča, a na terenu su bile brojne vatrogasne ekipe zbog poplavljenih stanova i podruma. Kiša je osobito intenzivno pljuštala u centru Zagreba pa je, primjerice, popularna pivnica Mali medo u Tkalčićevoj ulici poplavljena. Po podacima DHMZ-a tijekom subote je na postaji zagreb Maksimir palo 31.5 litara kiše,  na Griču i zagrebačkom aerodromu 26 litara kiše, a na Puntijarci 14.6 litara kiše.  Na meteorološkoj postaji Ferenščica je palo čak 48 litara kiše. To je oko polovice lipanjskog prosjeka za Zagreb (Maksimir), a on iznosi 96.4 litre.

Nestabilna je bila i nedjelja.  U prijepodnevnim satima  je grmljavinskih pljuskova bilo u većem dijelu Istre, a psolijepodne mjestimice u Dalmaciji i osobito u nizinama unutrašnjosti. Na aerodrumu Pula je od 8 do 14 sati palo 22 litre kiše. Poslijepodne je područje Pazina zahvatio jak grmljavinski pljusak koji je donio veću količinu kiše. Po podacima DHMZ-a u Pazinu je (u 24 sata, do 20 sati 5.6.2016) pala 61 litra kiše na kvadratni metar. Glavnina te kiše je pala u spomenutom poslijepodnevnom pljsuku.  Ukupno je, od početka lipnja do nedjelje navečer, u Pazinu palo 106.9 litara kiše, dok je mjesečni prosjek 91.6 litara kiše.

Pijavice kod Žirja – 3.6.2016. – foto: Damir Jerkov

slika

slika

slika

Oblak koji je 3.6.2016. nad centrom Zagreba istresao obilnu kišu – foto: Zvonimir Katančić

slika

Foto: Davor Seginj

Još jedan pogled na zagrebački oblak, 3.6.2016. – foto: Josip Škof

Pogled na oblak iz zračne luke Pleso – foto: Miljenko Petrović

Cumulonimbus kod Zagreba, 3.6.2016.
Foto: Krešo Treppo

Intenzivan pljusak kod Virovitice, 4.6.2016.
Foto: Matija Rođak

Zagreb -4.6.2016. – Foto: Branka Mihić

Velika Gorica…6.2016. – Foto: Josip Škof


Oluja u Zagrebu 4.6.2016.
Video by Lovro Dujnić

Nevrijeme nad Zagrebom  4.6.2016. – foto: Bruno Fantulin

Kišne zavjese u okolici Koprivnice, 5.6.2016. – foto: Marko Posavec

slika

Bilogora, 5.6.2016. – foto: M. Hanžeković

slika

slika

Dvostruka munja, Novi Vinodolski, 5.6.2016.
Foto: Goran Gajić Photography

Velika Gorica…armagedon…dan treći, 05.06.2016, 16.12 h
Foto: Josip Škof

Razvoj oblaka u okolici doline Neretve kod Opuzena. Foto: Rade Popadić

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned