Sunday, Jul. 5, 2020

Nestabilni početak lipnja: U Krku palo 80 litara kiše

Autor:

|

02.06.2016

|

Kategorije:

Nestabilni početak lipnja: U Krku  palo 80 litara kiše

Početak klimatološkog ljeta donosi nastavak nestabilnog vremena koje nad našim područjem traje, uz tek kraće prekide još od početka treće dekade travnja.  U sklopu prostrane europske ciklone (Robert) nad našim krajevima i dalje kruži vlažan i nestabilna zrak, pa je u mnogim krajevima palo barem malo kiše, iako ima i mjesta u kojima  jučer i danas nije bilo kiše.

Tijekom srijede, prvog dana lipnja najnestabilnije je bilo na širem splitskom području i u Zagori.  Prema podacima DHMZ-a (do 8 sati ujutro) u Imotskom je palo 26.1 litara kiše, u Splitu 15.4.  Kiše i pljuskova je bilo i u unutrašnjosti: Lipik 18 litara, Vukovar 15, Slatina 14, Vinkovci i Kutina 12, Gradište 10….

Ipak najzanimljiviji oborinski podatak stiže s Krka.  Područje Kvarnera je u ranim jutarnjim satima zahvatio jak grmljavinski pljusak. Na meteorološkoj postaji u gradu Krku je do 8 sati ujutro izmjereno čak 80 litara kiše na kvadratni metar.  Istovremeno je (podatak s mreže automatskih postaja pljusak.com) u Baškoj danas palo samo 18.5 litara kiše.  Uz kraća ili dulja sunčana razdoblja pljuskovi i grmljavina su bili česti i u unutrašnjosti, osobito u poslijepodnevnim satima.

Od večeras dostupnih podataka DHMZ-a (u zadnja 24 sata, do 20 sati) najviše kiše, 21 litra je izmjereno u Rijeci. I po podacima s mreže pljusak.com najviše je kiše palo na riječkim postajama, na Rujevici 37.4 litre.

Nakon dva vruća dana posljednjeg svibanjskog vikenda, početak klimatološkog ljeta protječe bez ljetnih vrućina. Najviše dnevne temperature su u srijedu, i na moru i na kopnu bile ujednačene i kretale su se od 21 do 25°C. Najtopliji su bili Sisak i Slavonski Brod sa 25.7°C te Gradište sa 25.9°C.

Pred nevrijeme, Podstrana, 1.6.2016.
Foto: Ivan Kustro

Nevrijeme pred Splitom, 1.6.2016.
Foto: Zvonimir Barišin

Olujni oblaci nad Splitom, 1.6.2016.
Foto: Ante Odak

Noćni party olujnih oblaka kod Cresa..
2.6.2016. Lošinj
Foto: Sandro Puncet Photos

Oblaci iznad Slavonije (Marijanci) danas
Foto: Iva Pandurić

Povodanj u Krku, 2.6.2016. u ranim jutarnjim satima

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned