Saturday, Jul. 4, 2020

Nestabilni početak lipnja: u Slatini palo 85 mm u jednom danu

Autor:

|

02.06.2017

|

Kategorije:

Nestabilni početak lipnja: u Slatini palo 85 mm u jednom danu

I drugi dan lipnja donio je, osobito u kopnenim krajevima nestabilno i promjenjivo vrijeme.  Nakon olujne noći na prijelazu iz svibnja u lipanj i prva lipanjska noć je u mnogim kopnenim krajevima donijela izraženije grmljavinske pljuskove.

Jutros je najzanimljiviji bio podatak o količini kiše koja je pala u Slatini. Izmjereno je 85 litara kiše (u 24 sata, do 8 sati 2. lipnja). Iako za Slatinu nemamo podatak o prosječnoj količini kiše u lipnju, navedena vrijednost  odgovara prosječnoj lipanjskoj  količini kiše za kontinentalne krajeve Hrvatske. A lipanj je u kopnenim krajevima (središnji, sjeverni i istočni krajevi) prosječno najkišovitiji mjesec u godini.  Prosječne mjesečne količine kiše su: Bjelovar 89.4 mm,  Križevci 84.8 mm, Osijek 82.2 mm, Sisak 95.4 mm, Slavonski Brod 85.7 mm, Varaždin 93.7 mm (srpanj je s 94.7 najkišovitiji), Zagreb Grič 95.7 mm, Zagreb Maksimir 96.1 mm.

Još neki podaci o količini kiše koja je pala 1. lipnja su: Puntijarka 26.2 mm, Zagreb Maksimir 22.4 mm, Zagreb aerodrom 20.6 mm, Osijek Čepin 16 mm…

I petak je uz sunčana razdoblja donio česte lokalne nestabilnosti. Jačeg razvoja grmljavinskih oblaka bilo je poslijepodne i u unutrašnjosti Dalmacije, na istoku Like, u unutrašnjosti Istre, te u sjevernim kopnenim krajevima. Tijekom dana je u Daruvaru palo 34 mm kiše.  U kasnim večernjim satima se izraženiji olujni sustav razvio u sjeverozapadnim krajevima, te se širi dalje prema Podravini.

U većini krajeva najviše dnevne temperature su bile ujednačene i kretale su se od 27 do 29°C. Pri tome je duž Jadrana prevladavalo sunčano vrijeme.  Temperature mora se kreću od 22 do 23°C.

Nevrijeme nad Koprivnicom – Foto: Marko Posavec Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned