Friday, May. 29, 2020

Nestabilni početak svibnja

Autor:

|

08.05.2016

|

Kategorije:

Nestabilni početak svibnja

Nakon ciklone koja je početkom  svibnja donijela kišu, druga polovica prvog svibanjskog tjedna je donijela više sunčanih sati, ali ne i potpuno stabilno vrijeme. I tijekom vikenda je nad našim krajevima kružio vlažan i nestabilan zrak uz česte lokalne pljuskove i grmljavinu.

U petak poslijepodne se u Kaštel Sućurcu dogodila i tragedija kada je na mjesnom groblju od udara groma stradala 32-godišnja žena.   Kobni udar groma je donijela manja nevera koja je zahvatila usko područje oko Kaštel Sućurca.

U dane vikenda je lokalno bilo i obilnijih pljuskova s grmljavinom.  U  središnjoj  i sjevernoj  Istri  bilo ih je i  u subotu i nedjelju poslijepodne. U Pazinu je u subotu pljusak donio 19 litara kiše, a u nedjelju 21 litru, što je gotovo polovica prosječne mjesečne količine za svibanj (87.8 litara).

U nedjelju poslijepodne je šire područje Jastrebarskog zahvatilo  jače nevrijeme.   U Jastrebarskom je u samo dvadeset minuta  palo  19  litara  kiše na kvadratni metar,  a ukupno je pljusak u oko sat vremena donio 28 litara kiše.  U Samoboru je u oko sat vremena palo 13 litara kiše na kvadratni metar.

Danas je i u Ogulinu palo novih 13 litara kiše, čime se ukupna količina koja je pala od početka svibnja povećala na 102.9 litara kiše. Prosječna mjesečna količina iznosi 123.3 litre kiše.

Iako su Dubrovnik u zadnjih nekoliko dana zaobilazili kišni oblaci, mjesečni je prosjek (66.5 litara)  gotovo ispunjen u prva tri dana, kada je pala 61 litra kiše.

Od većih količina oborine u prvom svibanjskom tjednu (podaci DHMZ-a od 1.5. u 7 sati do 8.5 u 7 sati) izdvojimo i: Zavižan 69.4 mm, Gospić  66.5 mm, Ploče 44.7 mm,  Parg Čabar 41.2 mm…

Nedjelja je donijela najviše dnevne temperature koje su se i na kopnu i na moru kretale od 20 do 23°C. Najtopliji je bio Senj sa 24°C.

Nakon malo stabilnijeg ponedjeljka  novi tjedan, osobito njego drugi dio donosi utjecaj nove ciklone i nove obilnije svibanjske kiše.

Grmljavinsko nevrijeme u zaleđu Novog Vinodolskog praćeno i dugom pred zalazak Sunca. 7.5.2016
Foto: Goran Gajić Photography

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned