Tuesday, Jun. 22, 2021

Nestabilni početak svibnja

Autor:

|

02.05.2015

|

Kategorije:

Nestabilni početak svibnja

Posljednji mjesec klimatološkog proljeća je započeo s promjenjivim vremenom. Praznični petak je ipak u većem dijelu zemlje prošao bez kiše. Više oblaka je bilo kasno poslijepodne i navečer na sjevernom Jadranu i Gorskom kotaru. U noći na subotu je zbog prolaska frontalnog poremećaja posvuda bilo kiše, ali su u većini predjela količine oborina bile jednoznamenkaste. Izuzetak je riječko područje i dio Gorskog kotara gdje je pala obilnija kiša. Najviše kiše je do 8 sati jutros, po podacima DHMZ-a palo u Crnom Lugu, čak 81 litra.  U Kukuljanovu kod Rijeke je izmjereno 40 litara, a u Rijeci 32.2 litre.  To je gotovo trećina mjesečnog prosjeka za svibanj koji za Rijeku iznosi 103.9 litara kiše. Još neki podaci o kiši do 8 sati su:  Bakar 28, Delnice 22, Pazin i Parg Čabar 12.4 mm.

Kišni oblaci su u jutarnjim satima subote napustili naše krajeve, pa je subotnje prijepodne donijelo djelomice sunčano vrijeme. U ranim poslijepodnevnim satima započeo je pojačan razvoj oblaka, najprije na sjeverozapadu unutrašnjosti, a potom su se grmljavinski oblaci širili dalje prema središnjim krajevima i Slavoniji. Uz pljuskove i grmljavinu te prolazno jak sjeverni vjetar na području Vrbovca je bilo i tuče.  Meteorološka postaja u Vrbovcu je izmjerila 18 litara kiše, što je nakon 23 litre koliko je palo u Zgališću najveća  količina u kopnenim krajevima danas.  U Daruvaru  i Novoj Gradiški je palo 16 litara, Virovitici  15 litara. Na području Osijeka je palo 10 do 11 litara.

U Dalmaciji je  također u zadnja 24 sata, uglavnom tijekom noći na subotu mjestimice palo više od 10 litara kiše. Neki podaci sa mreže pljusak.com su: Hrvace 19.7, Sinj 14.2, Ruda 13.6, Kaštel Gomilica 11.4. Najmanje kiše je početak svibnja donio na krajnjem jugu. Tako je u Dubrovniku izmjereno tek 0.1 mm .

Raspon najviših dnevnih temperatura u subotu nije bio prevelik. Izmjereno je od 18°C ponegdje na sjeveru Jadrana (Rijeka) i u Lici (Gospić) do 24°C u Zagrebu (Pleso i Maksimir). U većini krajeva temperature su porasle iznad 20°C. Samo je u najvišem gorju Velebita bilo svježe. Tako je na Zavižanu izmjeren maksimum temperature od 6.9°C, a na vrhu Biokova 6°C.

 

Linija kumulusa iznad Bilogore u rano subotnje popodne –  foto: Marko Posavec

slika

Pljusak južnije od Koprivnice – foto: Marko Posavec

slika

Oluja nad Vrbovcem – foto: Kristijan Spajić

slika

slika

Zagreb – foto: Vesna Holjevac

slika

slika

Gradište – foto: Ivan Baboselac

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Ned