Thursday, Jul. 2, 2020

Nevrijeme i u Dalmaciji

Autor:

|

10.09.2017

|

Kategorije:

Nevrijeme i u Dalmaciji

Nakon što je u noći od subote na nedjelju u dijelovima Istre i riječkog zaleđa pala vrlo obilan kiša, u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima nedjelje obilniji pljuskovi su zahvatili i Dalmaciju.

Prema večerašnjim podacima DHMZ-a  o oborini u zadnja 24 sata u Pazinu je ukupno izmjereno 162 litre na kvadratni metara. Veći dio (142) litre je pao tijekom noći na nedjelju. U Pargu kraj Čabra su  izmjerene 143 litre na kvadratni metar. Glavnina te kiše je pala u nedjelju tijekom dana.

Prenosimo izvještaj o nevremenu u Dalmaciji s portala dalmacijadanas.hr

U večernjim satima neverini su zahvatili Dalmaciju. Prvo sjevernu, a zatim i srednju. Ranovečernji olujni oblak najviše se “istresao” na području Rogoznice. Na tamošnjoj mjernoj postaji palo je čak 80 litara kiše, što premašuje mjesečni prosjek!

Povodanj u Rogoznici

U DVD-u Rogoznica potvrdili su nam da su imali brojne intervencije u večernjim satima. U kratko vrijeme izašli su na deset intervencija ispumpavanja poplavljenih objekata. Zbog bujica pod vodom su se našli podrumi, apartmani, restorani, kafići. Rogoznički vatrogasci kažu da su bujice na cestama dosezale i pola metra, a da su zbog začepljenih šahti puno problema imali i na samoj rivi.

U Žirju je u kratko vrijeme palo 40 litara kiše po kvadratnom metru, a slično je bilo u Drnišu i Žaboriću.

Rogoznica za vrijeme nevremena (ŠibenikMeteo webcam)

Olujno jugo rušilo stabla u Primoštenu

Predsjednik DVD-a Primošten, Josip Jadrijević, rekao nam je da su primoštenski vatrogasci tijekom dana imali intervenciju zbog stabla koje je uslijed olujnih udara juga palo na parkirani automobila, a navečer su imali intervenciju ispumpavanja nakon nevremena.

Nevrijeme se u prvom dijelu večeri nastavilo kretati prema Trogiru, Splitu i srednjodalmatinskim otocima.

Šoltanska pijavica

U Gornjem Selu na otoku Šolti za vrijeme nevremena zabilježena je pijavica koja je čupala stabla, a oštetila je i nekoliko kuća. Na jednoj od njih digla je stolove u zrak, razbijala prozore, vrata…

Lokalno jačeg nevremena bilo je na Braču i Hvaru, a neverin u Splitu nije donio većih problema jer je palo 10-ak litara kiše.

Uslijed nevremena u Sinju u 20 sati i 45 minuta udari vjetra srušili su vrbu na parkirani automobil. Na mjesto nesreće stigli su policija i vatrogasci.

Poplave na omiškom području

Nevrijeme je oko 21 sati zahvatilo omiško područje. Na Crometeo postaji Borak u svega sat vremena palo je 50 litara kiše po kvadratnom metru. U gradu Omišu također je nevrijeme donijelo obilne oborine, a kiša je zatekla brojne nespremne turiste. Na nekoliko lokacija intervenirali su vatrogasci koji su praznili začepljene šahte u namjeri da spriječe plavljenje starog dijela grada. U susjednim Kučićima palo je ekstremnih 82 litre kiše po kvadratno metru u svega sat i pol vremena.

Makarske prometnice pod vodom

Oko 21 sati i 30 minuta nevrijeme je zahvatilo makarsko područje. U vrijeme pisanja teksta nevrijeme tamo i dalje traje, a već se nekoliko prometnica našlo pod vodom. Na pojedinimmjestima dubina vode doseže i pola metra.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned