Saturday, Jul. 11, 2020

Nevrijeme nad Jadranom snimljeno iz daleke Slovačke! (VIDEO)

Autor:

|

27.07.2014

|

Kategorije:

Nevrijeme nad Jadranom snimljeno iz daleke Slovačke! (VIDEO)

Aktualna ciklona najviše djeluje na vrijeme na Jadranu. Iako je na prizemnim sinoptičkim kartama slabo uočljiva, u stvarnosti je izrazito moćna jer jer velikom dijelu srednjeg Sredozemlja donijela jako nevrijeme, a ekstremne vremenske prilike ovoga vikenda donosi i dijelovima Hrvatske! Munje su “zaštitni znak” svakoga nevremena, a lovci na oluje rado ih fotografiraju. Ipak, grmljavinski oblaci (kumulonimbusi), osim uobičajenih svjetlosno-zvučnih efekata, mogu proizvoditi i pojedine fantastične svjetlosne efekte koje zapravo nisu ni munje, a ni gromovi!

Red sprites ili vatrenjaci

Crometeo partneri iz Slovačke dojavili su nam da je protekle noći iz njihove zemlje snimljeno nevrijeme iznad Hrvatske. Na fotografijama se mogu vidjeti crveni “stupovi” nisko na horizontu noćnoga neba iznad Slovačke. Radi se o pojavi koja se zove “vatrenjak”. Vatrenjaci su se javili iznad olujnih oblaka koji su se sredinom noći nalazili nad srednjim Jadranom, u okolici južnog Velebita, Like i otoka. Vetrenjaci se javljaju na visinama od 70 do 90 kilometara iznad tla! Vatrenjaci nad  Hrvatskom bili su udaljeni 643 kilometra od mjesta snimanja! Video snimku pojave možete pogledati OVDJE.

Vatrenjaci (red sprites) iznad Hrvatske snimljeni iz Slovačke. Foto: Martin Popek

Vatrenjak (eng. sprite) nastaje na visini od oko 70 km (u mezosferi) kao kratkotrajna svjetlosna pojava u obliku vatrenih plamenova usmjerenih prema dolje. Pojava može dosezati 90 – 100 km visine, dakle sve do ionosfere. To je pojava prvenstveno crvene boje iz čijeg gornjeg dijela se izdvajaju ogranci poput plamenova spuštajući se u niže slojeve atmosfere, čak do 25 – 30 km u stratosferu, i pritom postaju plavkasto obojeni. Vatrenjake proizvodi grmljavinski oblak izuzetno jakih električnih pražnjenja prema tlu i obično se javljaju zajedno. Vatrenjaci su većinom udruženi sa snažnim pozitivnim električnim pražnjenjima između oblaka i tla, što naglo jača električno polje u srednjoj atmosferi nad oblakom, iznad granične vrijednosti dielektričnog praga za atmosferu. Drugim riječima, iznad grmljavinskog oblaka nastane ogromna električna iskra (na visini od oko 70 km), čiji se ionizirani kanali, poput snopa niti, šire u više i niže slojeve. Vatrenjaci nisu popraćeni čujnom grmljavinom, ali mogu proizvesti zvučne valove vrlo niskih frekvencija (oko 1 Hz) na koje ljudsko uho nije osjetljivo. Međutim, ti infrazvučni signali mogu se detektirati posebnim prijemnicima čak na stotine pa i tisuće kilometara daleko od izvora.

i

Vilenjaci (ELVES), nastaju kao svjetlosna pojava crvene boje prstenastog oblika na visini od 90 – 100 km i koja se, dok traje, može širiti do promjera i od nekoliko stotina kilometara. Vilenjaci su proizvod izuzetno jakog elektromagnetskog impulsa sa snažnim električnim pražnjenjem u grmljavinskom oblaku. Snažan impuls napreduje prema većim visinama i pritom uzrokuje svjetlucanje molekula u okolnoj atmosferi. Pojava traje još kraće od vatrenjaka, svega nekoliko tisućinki sekunde, pa ju je nemoguće vidjeti ljudskim okom. Iz satelita je utvrđeno gama-zračenje u atmosferi iznad grmljavinskih oblaka, koje je vjerojatno izazvano međudjelovanjem impulsa elektromagnetskog polja s kozmičkim zračenjem.

Najnovija istraživanja ukazuju na to da ova zračenja iz kumulonimbusa često pogađaju putničke avione koji se nađu iznad olujnog oblaka, te da je to zračenje nekoliko puta jače od prosječnog rendgenskog pregleda!

i

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni

O Autoru

Rade Popadić