Sunday, Jul. 12, 2020

Nevrijeme poharalo Dalmaciju: Pijavica udarila o obale Hvara, u Brelima palo 100 litara kiše

Autor:

|

18.09.2016

|

Kategorije:

Nevrijeme poharalo Dalmaciju: Pijavica udarila o obale Hvara, u Brelima palo 100 litara kiše

Nakon što su subota i prvi dio nedjelje više nestabilnosti donijeli sjevernom Jadranu, ciklona je naglašeno počela djelovati na vrijeme u Dalmaciji krajem nedjelje. Jaki grmljavinski oblaci prvo su se stvorili na otvorenom moru i vanjskim otocima. U blizini Svete Nedjelje, na južnim obalama otoka Hvara, iz olujnog kumulonimbusa stvorilo se nekoliko pijavica kod kojih je jedna, najrazvijenija, stigla do same obale otoka. Za sada nema informacijama o eventualnoj materijalnoj šteti koju je ovakva pijavica mogla učiniti, a sama pojava trajala je desetak minuta.

U popodnevnim satima najjače nevrijeme zabilježeno je u okolici Brela. Tamo se satima obnavljao grmljavinski oblak, donoseći jake oborine. U svega nekoliko sati, u Brelima su do 20 sati pale čak 92 litre kiše po kvadratnom metru, što je više nego što prosječno padne u cijelom rujnu. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, obilnijih oborina do 20 sati bilo je drugdje. 61 mm kiše pao je u Omišu, a slijede Borak 58, Bibinje 46, Vodice 41, Savar – Dugi Otok 32, Solin 27, Krapanj i Sveti Petar na moru 26, Hrvace 24, Pašman 23, Brodarica 22, Prvić 21, Šibenik – Martinska 20 itd.

Kako se tek u ranim večerima olujna linija razvila na širokom području od Trogira do doline Neretve, količine oborina sljedećih sati znatno će se povećati, a ponegdje je moguće i izraženo grmljavinsko nevrijeme.

Na Svetom Juri na Biokovu temperatura zraka se u popodnevnim satima spustila na 8 Celzijevih stupnjeva. Najviše je osvježilo u Zagori gdje tijekom nedjelje ponegdje temperature zraka niti u najtoplijem dijelu dana nisu prešle 20 Celzijevih stupnjeva. Bez obzira na ciklonu, more je i dalje toplo te su mu površinske temperature od 21 do 24°C.

Novih oluja bit će u Dalmaciji i tijekom ponedjeljka, a detaljnu tjednu vremensku prognozu čitajte na našem portalu tijekom sutrašnjeg dana.
Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić