Thursday, Jul. 2, 2020

Nevrijeme u Splitu, poplave u Ogulinu, novi oborinski rekordi

Autor:

|

17.09.2017

|

Kategorije:

Nevrijeme u Splitu, poplave u Ogulinu, novi oborinski rekordi

Fronta vezana uz ciklonu Hrvoje koja je u mnogim krajevima donijela velike količine kiše, tijekom nedjelje se premještala dalje prema istoku i jugu.  Donosimo izvještaje o nevremenu u Splitu, poplavljenom Ogulinu te novim oborinskim rekordima koji su danas postavljeni ili su vrlo blizu slijedećih dana.

Nevrijeme u Splitu

Prolazak hladne fronte  u prvom dijelu nedjelje u sjevernom i srednjem dijelu Dalmacije, bio je lokalno popraćen izrazito jakim grmljavinskim nevremenom, piše portal dalmacijadanas.hr. U prvom dijelu jutra obilniji pljuskovi zahvatili su kninsko i drniško područje gdje je ponegdje palo i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Iza 10 sati i 30 minuta snažno nevrijeme zahvatilo je Split i okolicu. Vrhunac nevremena u samom gradu Splitu dogodio se oko 10 sati i 40 minuta kada je kiša prešla u jaku tuču koja je padala nekoliko minuta. Sreća je da je kratko trajala, jer da je potrajalo malo duže nanijela bi značajniju štetu.

Najveća zrna bila su promjera nekoliko centimetara, pa je tuča ponegdje nanijela štetu automobilima, a stradalo je i dosta drveća. Po gradu ima i izbijenih šahti. Ovo je još jedan primjerak kako se dolazak tučonosnog oblaka nikako nije mogao predvidjeti i Dalmacija i dalje trpi činjenicu da je jedina regija u Europskoj uniji koja nije pokrivena meteorološkim radarima.

U ovom nevremenu u samo 10-ak minuta u Kaštelima je palo 30 litara kiše po kvadratnom metru, tako da su mjestimice nastale i bujične poplave.  U Splitu je u vrlo kratko vrijeme palo 10 litara kiše po kvadratnom metru, ali je u jednom trenutku intenzitet padanja kiše bio preko 700 litara na sat.

Olujno nevrijeme pogodilo je i sinjsko područje pa su se ulicama stvarale bujične poplave. Iza 11 sati vrijeme se u Splitu stabiliziralo. (dalmacijadanas.hr)

Olujno nevrijeme s tučom u Splitu, video: Dalmacijadanas.hr

Porast vodostaja Save, Kupe i Korane – Dobra se izlila kod Ogulina

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca sastao se zbog redovitih mjera obrane od poplava u uvjetima obilnih kiša i rasta vodostaja rijeka, no gradonačelnik Damir Mandić poručio je građanima nakon sjednice da se izvanredna situacija ne očekuje ni danas ni sutra. Kupa je u Karlovcu u 24 sata narasla za 360 cm. U Ogulinu se rijeka Dobra izlila iz korita na mnogim mjestima, ali uobičajenim. Voda je prodirala u podrume i plavila ulice, neka naselja bila su bez struje. Vršni je val prošao Ogulinom oko podneva, u gornjem toku Dobre vodostaj opada. Obilnije oborine očekuju se ponovno u utorak. (hrt.hr)

Ogulin, 17.9.2017. – foto: OGPortal

Od početka rujna u Ogulinu je već palo oko 270 litara kiše, dok je mjesečni prosjek gotovo dvostruko manji i iznosi  144 litre na kvadratni metar.

Tijekom dana je čestih pljuskova bilo osobito na širem zagrebačkom području. Tako je na zagrebačkom Maksimiru od 8 do 20 sati palo novih 15 litara kiše. Time se količina kiše koja je pala od početka rujna povećala na 195 mm. Tako se ovogodišnji rujan po količini oborine sasvim  približio dosad najkišovitijem rujnu na postaji Zagreb Maksimir (rujan 1988. godine s 200.2 mm kiše). S obzirom na prognozu za slijedeće dane problema s „rušenjem“ tog rekorda ne bi trebalo biti. Apsolutni oborinski rekord za Zagreb Maksimir drži kolovoz iz 1989. godine s 262.6 mm.

Zabilježimo i još neke zanimljive oborinske rekorde koji su ovog vikenda povećani i postavljeni.

Osim već postignutih ekstrema u Zadru i okolici, te u Poreču i Rabu, koji su se još povećali pa su nakon jutrošnjog mjerenja na meteorološkim postajama DHMZ-a trenutačni rekordi: Rab 461 mmZadar Zemunik 419, Zadar Puntamika 411 i Poreč 265 mm, od jutros je ovogodišnji rujan najkišovitiji do sada i na Zavižanu, uz 418 mm. Podaci na toj našoj najvišoj meteorološkoj postaji postoje od 1953. godine, a dosadašnja najveća rujanska količina oborine bila je 416 litara po četvornome metru, iz 1998. godine.

Pritom valja spomenuti kako je ponegdje, primjerice u Rabu i Zadru, samo u prvih 16 dana, do današnjega jutra, već nadmašena prosječna količina oborine za cijelu jesen – tromjesečje rujan-listopad-studeni. (hrt.hr/Zoran Vakula)

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned