Thursday, Apr. 15, 2021

Nevrijeme zahvatilo Srbiju, Rumunjsku i BiH

Autor:

|

18.09.2017

|

Kategorije:

Nevrijeme zahvatilo Srbiju, Rumunjsku i BiH

Jedna osoba smatra se nestalom, a najmanje pet ih je ozlijeđeno u nevremenu koje je poslijepodne zahvatilo Srbiju. Na zapadu zemlje izbilo je nekoliko velikih požara zbog jakog vjetra koji je pokidao električne vodove. 

Jak olujni vjetar, praćen kišom, za samo pola sata zahvatio je veći dio Srbije –  Šabac, Novi Sad, Rumu, Sremsku Mitrovicu, Beograd, Zrenjanin i južni dio Banata.

Oluja je u Mačvi i Šapcu tijekom popodnevnih sati nanijela velike štete poljoprivrednim usjevima i stambenim objektima, a s jedne četverokatnice u centru grada oluja je podignula i odnijela cijeli krov. Snažan olujni vjetar u selima ravničarskog dijela Mačve nosio je cijele konstrukcije krovova. U Novom Sadu i Beogradu vjetar je puhao brzinom većom i od 100 kilometara na sat, a osim u Šapcu, krovovi su letjeli u Zrenjaninu. 

Prema prognozi meteorologa, cijeli teritorij Srbije i dalje je pod žutim i narančastim meteoalarmom, a najveća opasnost od mogućih posljedica nevremena je u sjevernim i zapadnim dijelovima zemlje.

Osam ljudi je poginulo, a najmanje 67 ozlijeđeno u zapadnom dijelu Rumunjske, objavile su tamošnje vlasti. 

Nevrijeme je prekinulo cestovni i željeznički prijevoz zbog stabala koje je porušio vjetar od 100 kilometara na sat. Krovovi kuća oštećeni su na nekoliko bolnica, škola i stambenih zgrada, a deseci gradića i sela ostali su bez struje.
Neke od žrtava su osobe koje su se pri prolasku oluje zatekle na otvorenom prostoru, kazale su hitne službe.

Premijer Mihai Tudose rekao je da će vlada pomoći općinama koje su pretrpjele štetu. Nicolae Robu, gradonačelnik zapadnoga grada Temišvara opisao je stanje za tv postaju Digi24. 

Nacionalna meteorološka agencija objavila je upozorenje na snažne vjetrove i olujne kiše za zapadne dijelove Rumunjske.

Oluja je pogodila i grad Zenicu u Bosni i Hercegovini. Vjetar je rušio drveća, zbog čega nastao prometni kolaps. (hrt.hr)

Naslovna slika: HRT

Komentari

Share This Article

Related News

Kredarica:  20.8°C – Novi lipanjski temperaturni rekord i druga najviša temperatura u povijesti mjerenja
Svibanjski snježni rekordi na Triglavu
Saharski pijesak došao do Islanda

O Autoru

Ned