Friday, Jul. 3, 2020

Neželjeni travanjski mraz

Autor:

|

21.04.2017

|

Kategorije:

Neželjeni travanjski mraz

Aktualna travanjska zimska epizoda na svom kraju donosi mraz u mnogim krajevima unutrašnjosti. Tako se ponavlja scenarij iz prošle godine, kada je na samom kraju travnja zimski prodro također donio mraz koji je počinio mnogo štete poljoprivrednim kulturama i uz napredovaloj vegetaciji.

Nakon razvedravanja koje je nastupilo u  ranim jutarnjim satima petka, u središnjim i sjeverozapadnim krajevima te u gorju temperature su pale  ispod nule. Najhladnije je bilo u gorju. Tako se na Zavižanu minimalna temperatura spustila ispod -10°C, točnije na  -10.3°C.  Takav se dan u klimatologiji naziva „ledeni dan“ i prema dugogodišnjim statistikama u travnju se ne pojavljuje. Na Puntijarki je izmjereno -5.8°C, u Pargu -4.6°C, a u Gospiću -2.0. U nizinama na zapadu i sjeverozapadu zemlje je vrlo hladno bilo u Bednji gdje se temperatura spustila na -5°C. U većini mjesta minimalne jutarnje temperature su se kretale od -2 do 0°C. Mraza je jutros bilo i u unutrašnjosti Istre (Pazin -0.5°C).

Pri samom tlu (na visini od 5 cm) je bilo još hladnije. Neke temperature na 5 cm jutros su bile (podaci DHMZ-a): Zagreb Maksimir i Ogulin -7°C, Karlovac, Krapina, Gospić  i Pazin -6°C, Varaždin -5°C…

U oblačnijoj Slavoniji ujutro je mjestimice još padao slab snijeg. Minimalne temperature su se kretale od 1 do 2°C.  Uz obalu su izmjerene minimalne temperature od 3 do 7°C.

Najviše dnevne temperature su u unutrašnjosti imale vrijednosti od 10 do 13°C, a na Jadranu od 13 do 15°C.

Naslovna slika: Štete od mraza na trešnji – Kupinečki Kraljevec – foto: Vilim Crnić

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned