Friday, Jul. 10, 2020

Nije gotovo: Dolazi Leona, nova ciklona s obilnom kišom i vjetrom

Autor:

|

12.10.2015

|

Kategorije:

Nije gotovo: Dolazi Leona, nova ciklona s obilnom kišom i vjetrom

Iako se još nalazimo u prvoj polovini listopada, vikend za nama već je stavio točku na “i” vrlo kišnog mjeseca u velikom dijelu Dalmacije, ali i većeg dijela Hrvatske. Da do kraja listopada više ne padne ni kap kiše, već je sada jasno da će ovaj mjesec u nekim gradovima, osobito u Dalmaciji, završiti kao natprosječno kišan mjesec. Oborine ne samo da će biti u nastavku mjeseca, već će one ponovno biti obilne. Najveći dio srednje Dalmacije već je primio preko 100 litara kiše po kvadratnom metru od početka mjeseca, a na postaji Vodice – Blata pale su 252 litre. Ciklona koja je djelovala na vrijeme u dane vikenda postupno se popunila i odmaknula dalje na istok.

U ponedjeljak će se vrijeme prolazno smiriti, no jugo će već u utorak najaviti novu promjenu vremena s ciklonom Leona koja će potom djelovati na vrijeme sve do kraja tjedna! S novom ciklonu ponovno će mjestimice pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru, a kako je tlo već primilo značajne količine oborina posljednjih dana, nove će donijeti i nove probleme.

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. Navečer na sjevernom Jadranu postupno naoblačenje sa zapada. U početku će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka s olujnim udarima. Bura će danju slabiti i prestati, na otvorenom moru Dalmacije će okrenuti na tramontanu, a na sjevernom Jadranu prema večeri na slabo do umjereno jugo. Jutro osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane! Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 9 do 16°C. Najviše dnevne temperature od 18 do 22°C.

U utorak na sjevernom Jadranu pretežno oblačno, već od jutra s kišom, pljuskovima i grmljavinom koji će biti češći i obilniji u drugom dijelu dana. U Dalmaciji u početku suho i djelomično sunčano, ali će tijekom dana biti sve oblačnije. Navečer će u sjevernoj i dijelu srednje Dalmaciji mjestimice biti kiše i grmljavinskih pljuskova. Jugo će se proširiti na cijeli Jadran, uz postupno jačanje. U drugom dijelu dana na moru će biti jakog juga s olujnim udarima. Minimalne jutarnje temperature u zaobalju od 8 do 12°C, uz obalu i na otocima od 12 do 18°C. Najviše dnevne temperature većinom od 18 do 23°C, u zaleđu Istre i Kvarnera i malo niže.

Srijeda će biti pretežno oblačna, samo mjestimice uz kratka sunčana razdoblja. Kiša, pljuskovi i grmljavina bit će česti, mjestimice će unutar 24 sata pasti više od 50 litara kiše po kvadratnom metru. Najmanje oborina na jugu Dalmacije. Puhat će umjereno do jako jugo, na moru Dalmaciji i vrlo jako s čestim olujnim udarima. Jugo će na sjevernom Jadranu tijekom dana slabiti i do večeri okretati na umjerenu do jaku buru. Jutro posvuda znatno toplije nego početkom tjedna, najviše dnevne temperature većinom od 19 do 24°C, niže samo u zaleđu Kvarnera.

Četvrtak donosi pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Na dijelu sjevernog Jadrana može pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Jugo će se ponovno prošiti na veći dio dana i bit će umjereno do jako, na moru mjestimice i vrlo jako s čestim olujnim udarima. Temperature zraka danju će malo varirati, a najviše dnevne vrijednosti većinom od 19 do visokih 24°C ponegdje na jugu Dalmacije.

U prvom dijelu petka pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u drugom dijelu dana djelomično smirivanje vremena. Jugo će sve više slabiti tijekom dana i mjestimice okretati na umjeren lebić i oštro. Najviše dnevne temperature i dalje visoke za dio godine, ali malo niže u odnosu na četvrtak, osobito na sjevernom Jadranu.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, subota donosi vrlo promjenjivo vrijeme. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno će biti kiše ili grmljavinskih pljuskova. U početku će dominirati slab do umjeren vjetar južnih smjerova, navečer slaba do umjerena tramontana. Bit će malo svježije. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i Zagori od 13 do 17°C, na otocima i uz obalu Dalmacije od 17 do 20°C.

Nedjelja će donijeti više sunčanih razdoblja u odnosu na prethodne dane, ali je i dalje mjestimice moguć pljusak s grmljavinom. Vjetar će danju poprimati sjeverne smjerova, a navečer podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Najviše dnevne temperature većinom od 15 do 19°C.

KOPNO:

Nakon kišnog, hladnog i vjetrovitog vikenda malo bolje bi moglo biti u ponedjeljak, ali i dalje prohladno. Temperatura bi poslijepodne mogla biti od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva sa sunčanim razdobljima. Jutro dosta hladno, mjestimice uz maglu i temperaturu od 2 do 7°C. Danju svježe, a sa zalaskom sunca još će zahladiti tako da će i noć na utorak biti hladna.

U utorak prijepodne većinom suho, ali i prohladno. Tijekom dana sve više oblaka pa je već poslijepodne moguća i nova kiša. Vjetar će biti većinom slab istočnih smjerova. Jutarnja temperatura mogla bi se spustiti blizu nule, a ni dnevna neće biti baš odveć visoka. Ujutro je moguća magla, a ponegdje i slab mraz pa imajmo to na umu. Najviša dnevna temperatura od 9 do 13 Celzijevih stupnjeva, na istoku možda malo viša jer će tamo veći dio dana biti suho uz moguća sunčana razdoblja.

Nova ciklona uz povremenu kišu na meteorološkim kartama vidi se za sredinu tjedna. Čini se da ćemo razdoblje od srijede do petka provesti pod oblacima. Povremeno se očekuje i kiša, moguće i obilnija, a puhat će slab do umjeren istočnjak, osobito u Slavoniji. Noćna i jutarnja temperatura bit će u porastu pa neće biti opasnosti od mraza i kretat će se uglavnom od 6 do 11 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura samo malo viša od jutarnje, od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, u istočnoj Slavoniji i malo viša jer su tamo moguća sunčana razdoblja, a i kiše će biti najmanje.

Postupna stabilizacija vremena se očekuje u danima vikenda. Ali to u ovom jesenskom dijelu godine, a posebno nakon obilnih kiša, ne mora nužno značiti sunčano vrijeme. Naime, za vikend je dosta velika mogućnost za maglu ili nisku naoblaku pa je pitanje hoćemo li i koliko vidjeti sunca. Jutra će biti hladnija, a dnevna temperatura će možda malo pasti. Sve u svemu, pred nama je pravi jesenski tjedan.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov