Friday, May. 29, 2020

Noćas potpuna pomrčina Mjeseca: Hoće li oblaci pokvariti “doživljaj”?

Autor:

|

27.09.2015

|

Kategorije:

Noćas potpuna pomrčina Mjeseca: Hoće li oblaci pokvariti “doživljaj”?

Dugo (pre)toplo ljeto došo je prije nekoliko dana svome astronomskom kraju i ustupilo mjesto najkraćem godišnjem dobu. Jesen sjeverne Zemljine polukugle ove je godine započelo 23. rujna, u približno 10.20 sati. Početak jeseni obilježen je jednom razmjerno rijetkom i uvijek rado viđenom nebeskom pojavom: potpunom pomrčinom Mjeseca! Ona je na rasporedu u noći između 27. i 28. rujna (s nedjelje na ponedjeljak). Zadnji put je takva pojava bila vidljiva iz naših krajeva u lipnju 2011. godine, a sljedeća takva će se zbiti u srpnju 2018. Ova pomrčina će iz našeg dijela svijeta biti vidljiva skoro u cijelosti i jedino će nam promaknuti njen završni, ne pretjerano atraktivni dio s izlaskom Mjeseca iz Zemljine polusjene. Bude li nebo vedro, vidjet ćemo sve ranije faze pomrčine, no nezgodno je to što će se ona dogoditi nakon ponoći, kada većina ljudi ipak daje prednost noćnom odmoru. Pomrčina će potrajati od približno 2.12 h (početak ulaska u polusjenu), pa sve do 7.23 h (izlazak iz polusjene). Mjesec će biti najdublje zaronjen u stožac sjene našeg planeta u 4.47 sati.

Ova pomrčina će biti posebna i zbog toga što će se Mjesec u približno 3.45 h, u trenutku kada bude posve pomračen, naći na ekstremno maloj udaljenosti od Zemlje (oko 357 tisuća kilometara). On će zbog toga izgledati ponešto većim no inače, a neposredno prije i poslije pomrčine i sjajnijim. Treba istaknuti da je tu riječ tek o rijetkoj podudarnosti, koja neće imati nikakav značajniji utjecaj na naš doživljaj pomrčine.

Velik dio Hrvatske neće imati dobre meteorološke uvjete za promatranje ove zanimljive astronomske pojave. Veći dio unutrašnjosti bit će prekriven oblacima, a veća mogućnost barem djelomično vedrog neba postoji samo ponegdje na Jadranu.

Unatoč nezgodnoj satnici, zvjezdarnica Zvjezdanog sela Mosor će biti otvorena za posjetitelje. Javno promatranje će, dakako, biti provedeno isključivo u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta: vedrog neba i odsutnosti jakog vjetra. Više pojedinosti možete naći na internetskim stranicama Zvjezdanog sela Mosor.

Prognoza naoblake za 4 sata ujutro:
clouds 26

mooneclipse2015b

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić