Tuesday, Aug. 11, 2020

Noćni pohod desetak pijavica na Dubrovnik, pogledajte nastalu štetu! (FOTO)

Autor:

|

10.07.2014

|

Kategorije:

Noćni pohod desetak pijavica na Dubrovnik, pogledajte nastalu štetu! (FOTO)

Ciklona Iskra ostat će upamćena kao neobična ljetna ciklona jer je baš kao u jesenskim mjesecima centrom prelazila preko Jadrana, a tlak zraka u središtu joj se približio niskih 1000hPa.

U prosječnom ljetu ciklone, pa čak i fronte, teško stižu do Dalmacije, ili stižu u znatno oslabljenom obliku u odnosu na sjeverni Jadran ili unutrašnjosti zemlje. Ipak, kako je ovo ljeto sve samo ne uobičajeno, tako i vrijeme “ponaša” atipično, pa je Dalmacija već tjednima najkišovitiji dio zemlje.

Sjetimo se, u lipnju su vanjski otoci Dalmaciji dobili i preko 500% uobičajene količine, a tijekom četvrtka u Zadru je u jednom danu palo više kiše nego prosječno padne u cijelom ljetu.

Utjecaj ciklone osjetio se i na krajnjem jugu zemlje. U poslijepodnevnim satima fronta je stigla do Dubrovnika, no meteorološki najdinamičniji dio dana bila je večer.

Tijekom večeri grmljavinski oblaci stvarali su se i razvijali između Pelješca i Dubrovnika, između 21 i 22 sata Crometeo članovi uočili su čak desetak pijavica oko Dubrovnika. Većina od tih pijavica ušla je s mora na kopno, što se ne događa prečesto.

– Jedna je s mora ušla na zidine Starog grada, jedna je prošla preko Gruža i nastavila se kretati između dva nebodera, a vrlo je zanimljivo da je pijavica uočena i u Rijeci dubrovačkoj – rekao nam je Daniel Pavlinović koji se našao svega stotinjak metara od jedne pijavice.

Iako je pijavice noću jako teško snimiti, to je pošlo za rukom Borisu Bašiću.

– Upravo su se u četvrtak navečer otvarale Dubrovačke ljetne igre, a kada je vatromet obasjao nebo uočio sam pijavicu nad morem koje se točno tada premještala na kopno. Na nekoliko mjesta u Dubrovniku ljudi su dojavili da pijavice dižu tende i razbacuju stolice, ali se nadam da veće štete ni ozlijeđenih nije bilo – rekao nam je Boris.

Video: Boris Bašić

Foto: Boris Bašić
p01

p02

U petak ujutro snimljene su štete od pijavica. Foto: Dubrovački list
d01

d02

d03

d04

d05

d06

d07

d08

d09

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Rade Popadić