Tuesday, Aug. 11, 2020

Nova južina nakon vrlo hladnog jutra

Autor:

|

10.12.2017

|

Kategorije:

Nova južina nakon vrlo hladnog  jutra

Nakon što su fronta i ciklona koje su početkom vikenda donijele zimski ugođaj u cijeloj unutrašnjosti te na dijelu sjevernog Jadrana, nedjeljno je jutro  donijeli vrlo niske temperature zraka. Po podacima DHMZ-a najhladnije je jutro osvanulo u Gospiću gdje se minimalna temperatura spustila na -13.2°C. Z Bednji i na Zavižanu je izmjereno -12°C, u Otočcu -11°C, Pargu i Varaždinu -10°C, u Delnicama, Ogulinu, Plitvicama i na Puntijarci -9°C, u Karlovcu -8°V, Krapini i Kutjevu -7°C, Zagrebu i Pazinu -6°c…U ostalim mjestima unutrašnjosti bilo je od -5 do -2°C. Hladno je bilo i uz obalu. U Pagu i Puli je izmjereno -2°C, u Krku i Poreču -1°C, u Šibeniku 0°C, a drugdje od 1 do 4°C.  Najtoplija je jutros bila Palagruža s 7°C.

Od podataka s mreže pljusak.com izdvajamo jutrošnjih -17.1°C na Platku, -17.0 u Jelvici, -15.1°C u Stajnici, -15.0°C u Krasnom….

Temperature izmjerene pri tlu, na 5 cm visine su se, po podacima DHMZ-a, spuštale do -19°C u Gospiću, -18°C u Varaždinu, -17°C u Pargu, -155C u Ogulinu i Krapini….Na Jadranu je u Rijeci pri tlu izmjereno -65C, u Pločama i Šibeniku -5°C, itd.

U nedjeljno je jutro najviše snijega izmjereno na Zavižanu, 94 cm.

Nakon jutarnje vedrine i sunčanog prijepodneva, sredinom dana se u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjeveru Jadrana brzo naoblačilo, a u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima su počele i nove oborine.  Ispred novog frontalnog poremećaja vezanog uz duboku ciklonu nad zapadnom Europom u naše krajeve u jugozapadnoj struju pritječe topliji i vlažniji zrak. Uz obilnije oborine koje se očekuju na dijelu sjevernog Jadrana (riječko područje) i u gorju tijekom noći i u ponedjeljak će jačati jugo na Jadranu i jugozapadnjak u unutrašnjosti.

Temperature zraka su već u nedjelju navečer posvuda (osim u najvišem gorju gdje su još malo ispod  nule) pozitivne. Uz kišu na sjeveru Jadrana tijekom nedjeljne večeri je u Gorskom kotaru bilo i snijega. Jak i umjeren snijeg je navečer padao u Pargu, ali je i tamo u 21 sat temperatura dobila pozitivan predznak i izmjereno je 0.6°C pa će snijeg brzo preći u kišu.  U Gospiću se negativna temperatura danas održavala do 13 sati kada je izmjereno je -1.2°, a sat vremena kasnije je bilo 2.7°C.

DHMZ je za ponedjeljak 11. prosinca u sustavu Meteoalarm izdao crveno upozorenje za područje Like i Gorskog kotara zbog jakog i olujnog jugozapadnjaka s mogućim orkanskim udarima i preko 120 km/h. Za Gorski kotar je izdano upozorenje i zbog obilne oborine i  naglo topljenje snježnog pokrivača.

Narančasto upozorenje zbog jakog i olujnog jugozapadnjaka s srednjom brzinom vjetra većom od 55 km/h je izdano za karlovačku i širu zagrebačku regiju (središnje i sjeverozapadne krajeve).

Za sjeverni Jadran je izdano narančasto upozorenje zbog obilne oborine i jak i olujan južni i jugozapadni vjetar s srednjom brzinom vjetra višom od 65 km/h.

Žuto upozorenje zbog jakog  jugozapadnog vjetra je izdano i za Slavoniju te Dalmaciju

 

Naslovna slika: Prognozirana sinoptička situacija nad Europom u ponedjeljak 11.12.2017. u 13 sati (Institut za meteorologiju, Berlin): Naši se krajevi nalaze na prednjoj strani duboke ciklona nad zapadnom Europom

slika

Satelitska slika naoblake nad Europom , 10.12.2017. (12.30 do 15 sati)

slika

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned