Tuesday, Aug. 4, 2020

Nova prognoza neće obradovati ljubitelje toplog vremena

Autor:

|

30.09.2016

|

Kategorije:

Nova prognoza neće obradovati ljubitelje toplog vremena

Zadnji dan rujna donio je nastavak stabilnog vremena kojeg podržava višednevna jaka anticiklona nad našim dijelom Europe. Jutro je ponovno bilo svježe, u nekim kotlinama Dalmatinske zagore temperature su bile i ispod 5 Celzijevih stupnjeva, a u Lici blizu nule. Uz obalu i na otocima bilo je ugodnijih 12 do 17°C. Već danima dnevne temperature u mnogim predjelima Jadrana dosežu vrlo toplih 25°C, a ponegdje je bilo i malo toplije. Uz površinske temperature mora od 20 do 23°C, ugodno kupanje će se nastaviti i do kraja aktualnog tjedna.

Iako će se anticiklona nad nam sljedećih dana sve više narušavati, a fronta sa sjeverozapada Europe nam se sasvim približiti, za razliku od sjevernog Jadrana, veći dio Dalmacije i za vikend ostat će suh, pretežno sunčan i (vrlo)topao. Malo kiše past će tek ponegdje u nedjelju, a prolazno će zapuhati jugo. Slična prognoza vrijedi i za veći dio unutrašnjosti.

Sljedeći tjedan sinoptička situacija nad Europom gotovo će se u potpunosti promijeniti u odnosu na aktualnu, tako da će sustavi nad Starim kontinentom biti posloženi na način kako je to uobičajeno za zimske mjesece. Zbog toga će početkom tjedna početi pristizati znatno hladniji kontinentalni zrak, a sve hladnije bit će prema kraju sljedećeg tjedna. Sezona grijanja nam je pred vratima!

JADRAN:

Danas će prevladavati vedro ili pretežno sunčano. U drugom dijelu dana na riječkom području može biti promjenjive naoblake, a u riječkom zaleđu navečer može biti i slabe kiše. Na sjevernom Jadranu će puhati slabo do umjereno jugo koje navečer na moru samo ponegdje može biti pojačano. U Dalmaciji veći dio dana slab jugozapadnjak, krajem dana slabo jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 10°C, uz obalu i na otocima od 11 do 17°C. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Pretežno sunčano i suho bit će u većini krajeva tijekom subote. Na Kvarneru, a osobito u riječkom zaleđu povremeno će biti povećane naoblake kada će pasti malo kiše. Puhat će slabo do umjereno jugo, na moru u drugom dijelu dana i pojačano. Jutro će biti malo toplije uz minimalne temperature zraka od 7 do 13°C u zaobalju, te od 14 do 19°C uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature zraka bit će od 21 do 26°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekomnedjelje. Kiše neće biti posvuda, tako da će se u mnogim predjelima zadržati suho. Kiše će najviše biti na širem riječkom području, a u zaleđu tijekom dana može pasti više od 50 litara po kvadratnom metru. Najmanje oborina u Dalmaciji, osobito južnoj. Ujutro će puhati umjereno, na moru ponegdje i jako jugo. Na sjevernom Jadranu će prolazno okrenuti na lebić, a vjetar će posvuda u drugom dijelu dana oslabiti u odnosu na jutro. Zadržat će se natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature bit će od 21 do vrlo toplih 27°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom bit će tijekomponedjeljka. Tek će ponegdje pasti vrlo malo kiše. Jugo će u potpunosti prestati i zapuhat će većinom slab vjetar zapadnih smjerova. Zadržat će se toplo.

Od utorka sunčano. Zapuhat će bura. Utorak donosi manji, a srijedaosjetniji pad temperature zraka. U drugom dijelu tjedna čak bi se i uz obalu jutarnje temperature mogle spuštati ispod 10 stupnjeva!

UNUTRAŠNJOST:

U petak suho i toplo uz puno sunca, samo će u Gorskom kotaru povremeno biti više oblaka. Bit će toplije jer će zajužiti uz umjeren jugozapadni vjetar koji nam donosi topliji zrak. Najviša dnevna temperatura između 21 i 26°C. Biometeorološka situacija će se postupno pogoršavati pa meteoropatima južina baš i nije dobra vijest.

Većinom suho, toplo i vjetrovito vrijeme bi se trebalo zadržati i u subotu. U Gorskom kotaru uz više oblaka može pasti malo kiše. Zbog južine će već od jutra biti toplo, a dnevna temperatura će se kretati od 20 do 25 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju sve oblačnije. U Gorskom kotaru će već od jutra biti većinom oblačno uz kišu. Sredinom dana mjestimične kiše može biti u Lici i središnjim krajevima, a do večeri i ponegdje u Slavoniji. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 11 do 15, a dnevna između 18 i 23 Celzijeva stupnja, na istoku ponegdje malo viša.

I ponedjeljak bi mogao proći uz dosta oblaka i pad temperature. Općenito će prva polovica novog tjedna biti znatno hladnija uz sjeverni vjetar. O samom smještaju jezgre hladnijeg i vlažnijeg zraka će ovisiti pojava oborina. Moguće je malo kiše, ali prema prvim naznakama neće je biti puno. To bi više trebalo biti onako oblačnije i hladnije jesensko vrijeme.

Iz dana u dan će i jutarnja i dnevna temperatura biti u laganom padu. Pogotovo će dani biti prohladni jer će puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova koji dodatno pojačava osjećaj hladnoće. Ako noći budu vedrije i ako se vjetar smiri onda je u drugoj polovici tjedna ponegdje moguća i pojava slabog mraza.

Detaljniju tjednu prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov