Thursday, Jul. 9, 2020

Nove poplave prijete nakon obilne kiše u unutrašnjosti, Na Zavižanu 38 cm snijega

Autor:

|

24.10.2014

|

Kategorije:

Nove poplave prijete nakon obilne kiše  u unutrašnjosti, Na Zavižanu 38 cm snijega

Još jedan izraženiji oborinski val ciklone Antonela zahvatio je krajem četvrtka i u noći na petak  središnje i sjeverne krajeve unutrašnjosti te gorske krajeve. U mnogim je mjestima ponovno pala veća količina kiše praćena umjerenim i pojačanim sjevernim vjetrom. Podaci DHMZ-a o količini oborine  do 8 sati ujutro su impresivni.

Navodimo mjesta u kojima je palo više od 40 litara oborine: Slunj 77.0, Karlovac 71.2,  Ogulin 68.5, Zavižan 65.6, Hrvatska Kostajnica 63.0, Zagreb-aerodrom 58.1, Daruvar 57.9,  Crni Lug-Risnjak 56.0, Bilogora 55.3, Senj 51.1, Sljeme 48.7, Delnice, Bjelovar i  Kutjevo 47, Parg-Čabar 46.7, Virovitica 44, Sisak 42.5. Krapina 40,

DHMZ navodi podatak da je 55.3 mm oborine koje su pale na Bilogori najviša dnevna količina, od 8 do 8 sati, tijekom listopada na toj postaji od 1981. godine, od kada postoje mjerenja.

Na Zavižanu je spomenutih 65.6 mm oborine palo u obliku snijega.  Nakon što je u četvrtak navečer izmjereno 12 cm snijega, do jutra se njegova visina povećala na 38 cm.  Zoran Vakula, u kolumni na hrt.hr piše da je na Zavižanu, gdje mjerenja postoje od 1. listopada 1953. godine, posljednji je puta više od jutrošnjih 38 centimetara tijekom listopada izmjereno 1986. godine – 40 cm, a još više samo 1956. godine – 43 cm te 1974. – 87 cm.

Nove obilne oborine donose i nove probleme s poplavama. HRT  javlja  da zbog visokih vodostaja Kupe i Korane Karlovcu i okolnim mjestima prijete poplave. Zatvorene su neke ceste, a u Gornjem Mekušju grade se zečji nasipi.

U Garešnici su uvedene redovite mjere obrane od poplave. Palo je 60 litara kiše po četvornome metru. Rijeka Ilova dosegnula je 307 centimetara te i dalje raste. Zatvorena je državna cesta Garešnica – Uljanik, te po jedna županijska i lokalna cesta na daruvarskom području.

U Bjelovaru je poplavljeno nekoliko kuća u Radničkom naselju, uz potok Bjelovacka.  Vatrogasci ispumpavaju vodu iz kuća.

Obilne oborine uzrokuju probleme i stanovnicima Buševca pokraj Velike Gorice. Poplavljena su dvorišta i podrumi 15-tak kuća, a mještani tvrde da je kriva cesta. Izgradnjom autoceste Zagreb- Sisak, kod čvora Buševec prekinut je prirodni slijev oborinskih voda prema Staroj buni, pa oko kuća nastaju jezera. Do sada nikada nisu imali poplave, a ove godine, ovo je već treća.

U zagrebačkom naselju Črnomerec, u Kustošijanskoj ulici, kasno sinoć pokrenulo se klizište te je ugrozilo manji stambeni dvorišni objekt, iz kojeg su premještene dvije osobe.

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je također da je zbog nevremena na zagrebačkom području u ranim jutarnjim satima Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, zajedno s Dobrovoljnim vatrogasnim društvima, odradila 20-ak intervencija ispumpavanja vode i uklanjanja stabala.
Intervencije su bile na području gradskih četvrti Podsused, Trešnjevka, Novi Zagreb, Dubrava i Sesvete.

U Karlovcu je u zadnja tri dana (jutros do 8 sati) palo ukupno palo 137 litara kiše, ukupno u listopadu 211 litara (gotovo sva ta količina je pala u samo 5 kišnih dana od sredine mjeseca). Za usporedbu prosječna mjesečna količina u listopadu je 97 litara kiše.   Podsjetimo  i da je u rujnu u Karlovcu palo 311 litara kiše (319% prosjeka), a u kolovozu 210 litara (203% prosjeka).

Nabujala rijeka Glogovnica u okolici Gradeca – foto: Kristijan Spajić

slika

slika

slika

slika

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned