Tuesday, Jul. 14, 2020

Novi oborinski val: Kišno nevrijeme u Šibeniku

Autor:

|

12.09.2014

|

Kategorije:

Novi oborinski val: Kišno nevrijeme u Šibeniku

Najave o novom izraženom kišnom valu u večernjim satima petka se ostvaruju.  Kasno poslijepodne  obilna kiša opet je  pala na šibenskom području.  Kišno nevrijeme je bilo najizraženije između 18 i 19 sati kada je nad Šibenik i okolicu palo tridesetak litara kiše po kvadratnom metru.  Po podacima sa meteoroloških postaja mreže pljusak.com na šibenskom području je (do 21.30 sati) palo od 5o do 60 litara kiše. U Vodicama je palo 38 litara kiše.  Na meteorološkoj postaji DHMZ-a je tijekom poslijepodneva (14 do 20 sati) izmjereno 52 mm kiše.  Zabilježimo i 35 mm kiše u Zadru danas.

O nevremenu u Šibeniku izvještaja šibenskiportal.hr. Prenosimo izvještaj od 19:04 sata)

U ovim trenucima županijske vatrogasne snage rade na 20 – 30 intervencija diljem obale. Dojave građana o poplavama zaprimili su iz Tisnog, Jezera, Vodica, Brodarice, Ražina, Jasenova i otoka Zlarina. Za promet je zatvorena cesta kod kružnog toka u Mandalini gdje su vatrogasci iz vodene bujice izvlačili vozilo i osobe u njemu – kazao nam je zapovjednik županijskih vatrogasaca Darko Dukić.

Prema prvim podacima Šibenik meteo portala, do sada je palo oko 50 litara kiše u gradu, te tridesetak u Pirovcu i Vodicama. Na momente je puhao jak zapadni i jugozapadni vjetar s olujnim udarima.

U samo pola sata ogromna kiša i nevrijeme potpuno su potopili centar Šibenika. Šahtovi u gradu pod silinom bujice nisu izdržali, a po nevremenu je gotovo nemoguće i voziti.

Stigli su i novi podaci o kišnom nevremenu u Dubrovniku tijekom dana.  U zadnja 24 sata (do 20 sati u petak) u Dubrovniku je palo 78 litara kiše, od čega čak 61 litra danas od 8 do 14 sati.  Time se ukupna rujanska količina kiše već popela na 330 mm, što je 369% mjesečnog prosjeka.  Zanimljivo je da je i na aerodromu Ćilipi u zadnja 24 sata pala potpuno ista količina kiše kao u Dubrovniku (78 mm).

Još je obilnija kiša pala u Župi Dubrovačkoj. Na meteorološkoj postaji Mandaljena danas je palo čak 118 litara kiše.  Dubrovački vjesnik javlja da je poplavljeno  oko 50 obiteljskih kuća.  Promet je na jadranskoj magistrali ponovno otvoren oko 18 i 25 sati.

Kiša se tijekom večeri sve više širi i na unutrašnjost, a jači su pljuskovi zahvatili dijelove zapadne Slavonije. Na području Požege je (do 21.30) palo od 20 do 30 mm kiše, a na postaji Turjak je izmjereno 39 mm.

Petak je na Jadranu donio najviše dnevne temperature od 19 do 25°C. Najtoplije je bilo u Makarskoj (26°C) i Pločama (27°C). U unutrašnjosti se mjerilo od 17°C na sjeverozapadu do 23°C na istoku Slavonije.

foto – Šibenski portal

nevrijeme

nevrijeme3

nevrijeme4

nevrijeme5

nevrijeme6

nevrijeme10

nevrijeme11

prometna1_

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Ned